Els alcaldes dels municipis als quals dóna servei a l'ABS de l'Esca (inclou set consultoris locals i el CAP) han decidit reclamar de nou a la Generalitat que exclogui les empreses amb ànim de lucre de les bases d'un proper concurs per a la gestió de l'ABS. En una reunió celebrada ahir després de la segona aturada del concurs van decidir fer front comú i demanar també ser presents al patronat de la Fundació Salut Empordà que actualment ho gestiona.

L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, considera que s'ha d'aconseguir, davant la imminència d'un nou concurs, que el Govern "faci un pas endavant" i que a les bases de la nova licitació "es barri el pas" a empreses amb ànim de lucre per evitar la privatització del servei i la retallada de prestacions. "Cal que garantim que l'assitència primària es regeix pels valors de servei públic, no amb criteris primordialment econòmic", ha reblat. Per Estanis, però, l'anul.lació del segon concurs ha estat "una victòria" dels pobles que formen l'ABS de l'Escala perquè "tots junts" han aconseguit garantir un servei tant essencial com és l'atenció primària de la ciutadania una àrea de 17.000 habitants.

L'ABS està integrada per les poblacions de Bellcaire d'Empordà, Albons, Viladamat, Ventalló, Torroella de Fluvià, Sant Pere Pescador, Vilamacolum i l'Armentera. Ahir a la reunió hi eren presents tots els alcaldes, excepte el del darrer municipi. Van signar un manifest amb les peticions: que es demani experiència en atenció primària; no privatitzar; que s'escolti el territori; i que mentre estigui en mans de la Fundació puguin formar part del patronat. En aquest sentit van explicar que està prevista una reunió amb la presidenta, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip. També esperen reunir-se amb el conseller de Salut, Boi Ruiz.

El primer concurs el va guanyar l'empresa Eulen després d'una dècada amb la gestió a mans de la Fundació i sense cap altra empresa que es presentés al concurs. La Fundació va presentar un recurs perquè les bases no estaven ben definides i es va aturar. L'octubre de l'any passat va tornar a posar-se a concurs i s'hi van presentar tres candidats -la Fundació, Eulen i una unió d'empreses-. De nou un recurs de la Fundació que demana que les bases incloguin que s'ha d'acreditar experiència ho ha aturat.