El cap del Govern, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, Artur Mas, han coincidit avui per primera vegada des de fa sis mesos i mig i han tingut una trobada "correcta" en què no consta que hagin parlat del debat sobiranista a Catalunya.

Rajoy i Mas han participat amb el primer ministre francès, Manuel Valls, en el dinar que s'ha celebrat al castell de Peralada -al qual han assistit unes tres-centes persones- amb motiu de la inauguració d'un nou enllaç elèctric entre Espanya i França que duplica la capacitat d'interconnexió entre els dos països.

L'acte d'inauguració d'aquesta nova línia ha tingut lloc en un paratge de la localitat francesa de Montesquieu des Albéres i ha estat presidit per Rajoy i Valls.

Mentre que fonts del Govern asseguren que Mas no estava convidat a aquest acte però sí al dinar posterior a Peralada, des de la Generalitat s'afirma que hi havia invitació de l'Executiu per als dos però que el president no va poder assistir al primer a causa de que tenia un compromís previ a Barcelona.

En arribar a Peralada, Rajoy i Valls no han estat rebuts per Artur Mas a causa de que aquest encara no estava present, i ha estat la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, l'encarregada de fer-ho.

Ella ha rebut també vint minuts després el president de la Generalitat.

No hi ha hagut imatge de la salutació entre Rajoy i Mas i sí se'ls ha vist arribant amb el primer ministre francès a la taula del dinar, en què han estat acompanyats per, entre d'altres, el ministre d'Indústria, José Manuel Soria; i el comissari europeu de Clima i Energia, Miguel Arias Cañete.

Rajoy, Mas i Valls han posat per als informadors gràfics abans d'ocupar les seves cadires i Rajoy ha invitat al president de la Generalitat a prendre seient a la seva dreta, com estava establert pel protocol, mentre a la seva esquerra s'ha assegut Manuel Valls.

En aquell moment s'ha pogut veure com Rajoy i Mas parlaven entre ells de forma distesa i com el president de la Generalitat assentia a algun dels comentaris que li feia el cap de l'Executiu.

Al terme del dinar, no hi ha hagut declaracions de cap d'ells però sí una salutació de comiat en el qual ha estat present el primer ministre francès.

Fonts del Govern s'han limitat a assenyalar que la trobada entre Rajoy i el president català ha transcorregut "amb educació i bones formes", mentre que des de la Generalitat només hi ha hagut el comentari que ha estat "correcte i protocol·lari".

Però si en el contacte mantingut avui Rajoy i Mas no han parlat del debat sobiranista, sí hi ha hagut declaracions prèvies dels dos sobre això.

El president del Govern, sense esmentar explícitament les aspiracions independentistes, ha aprofitat la seva intervenció a l'acte d'inauguració de la nova interconnexió elèctrica per considerar que aquesta línia és un exemple dels ideals de la UE.

"Poques infraestructures com les interconnexions simbolitzen millor el projecte d'integració europea i l'ideal d'enderrocar fronteres artificials o naturals en lloc d'erigir-les, d'agregar en lloc de segregar, d'unir en lloc de desunir, de cooperar en lloc d'enfrontar, de connectar en lloc de desconnectar", ha subratllat en clara al·lusió al debat català.

Però també sense nomenar Rajoy, Artur Mas ha reivindicat la història de Catalunya en les paraules que ha pronunciat a Barcelona a l'acte inaugural de l'Any de les Biblioteques.

Mas ha considerat que si Catalunya és avui el que és i es troba on es troba és gràcies a la continuïtat històrica, a pesar dels "agressors de moltes èpoques, que han procurat trencar les cames del que significava la identitat catalana".

Rajoy i el president de la Generalitat no es veien des del passat 30 de juliol, quan tots dos es van reunir en el Palau de la Moncloa i van constatar que eren irreconciliables les seves postures sobre la consulta que el 9 de novembre va auspiciar Artur Mas a Catalunya.