L'Ajuntament de Figueres obrirà a partir de la setmana que ve un procés participatiu al web municipal on, qui vulgui, podrà fer aportacions que s'afegiran a les reflexions de la comissió creada per definir el futur del Museu de l'Empordà. També s'han previst debats presencials amb els col·lectius d'artistes visuals de la ciutat i la comarca per "multiplicar sinergies". Paral·lelament, aquesta setmana s'ha fet la segona sessió de la comissió creada amb representants del món cultural "(Re)pensant el Museu Empordà". Les conclusions i les estratègies que conformaran el full de ruta es donaran a conèixer la setmana vinent.

Ha estat una decisió polèmica des dels seus inicis i, fins i tot, s'ha creat un debat paral·lel sobre el futur de l'equipament per part dels contraris a la mesura, però l'equip de Govern continua ferm i tira endavant els canvis. Després de dissoldre el Consorci i acomiadar la directora, a finals de gener van anunciar que havien escollit quaranta persones vinculades al món cultural i artístic per a la primera fase de definició del full de ruta pel futur del Museu. A la primera jornada es va coincidir en la necessitat de donar més visibilitat a l'espai i en la seva indefinició. També van apuntar a la necessitat de superar el model de gestió jeràrquica i personalista, que fins ara havia ostentat.

El regidor de Cultura, Josep M.Godoy, va presidir la darrera sessió en què va informar que el Consell de les Arts i la Cultura de Catalunya (CoNCA) ha ofert el seu assessorament després que l'Ajuntament li fés arribar tota la documentació sobre el procés de la comissió.

Malgrat que no han transcendit les conclusions a les que van arribar els participants, Godoy va explicar que es va abordar l'àmbit d'influències i d'actuació que ha de tenir el nou equipament així com les temàtiques que haurà de tractar. També es va parlar del model de gestió i d'organització. A partir de la setmana que ve s'iniciarà la segona fase del procés amb l'obertura a la participació ciutadana.