El castell de Sant Ferran de Figueres va inaugurar ahir la sala d'interpretació "Castell i Ciutat", on es podrà veure un audiovisual de dotze minuts que introduirà els visitants a la fortalesa, una de les més grans d'Europa. Es tracta d'un pas més cap a la museïtzació de l'espai.

El director del Consorci, Damià Abella, assegura que el següent passarà per obrir al públic la zona del Penal, "probablement l'inici del que avui dia coneixem com a presons". També s'hi preveu fer una sala on s'expliqui la seva importància i elaborar unes guies didàctiques per tal que escoles i instituts puguin treballar la visita al castell abans de fer-la. L'objectiu, assegura, és anar nodrint de contingut aquest espai que enguany ja ha superat per primera vegada els 40.000 visitants.

El document, que ahir es va estrenar i que es podrà veure de forma gratuïta amb el pagament de l'entrada, ha estat dirigit pel pel professor de la UB, Francesc Xavier Hernández.

L'ha promogut el Consorci en col·laboració amb la Universitat, la Fundació Fortaleses Catalanes -que hi gestiona les visites-, l'historiador, Alfons Martínez, i Jordi Pericot.

L'audiovisual ha comptat amb la participació de diversos figurants i la captació d'imatges a través de drones. Repassa no només la història militar de la fortalesa i el que va suposar la seva construcció per a la defensa espanyola de França sinó també els seus estrets lligams amb el creixement de la ciutat. "Probablement Figueres no seria la Figueres que avui coneixem sense el castell", va dir Martínez.

Per la seva banda, Hernández va destacar la importància del castell i va assegurar que no només la té per les seves dimensions sinó per la seva conservació "poc intervinguda per agents externs". El president del Consorci, Carlos Díaz Capmany, va destacar que "malgrat les dificultats que té el Consorci, aquesta és una primera pedra pel projecte de Castell que fa temps que tenim al cap".