La gran vela sense columnes de la 4a edició del Festival Internacional del Circ de Figueres va aixecar ahir el teló amb la primera representació de la semifinal de l'espectacle Blau. Dotze números d'alt nivell artístic i tècnic van inaugurar el prestigiós certamen. El nou escenari, lliure d'impediments visuals i amb els seients plens, va permetre que els números aeris guanyessin protagonisme. Dues actuacions amb cintes i cordes aèries, una d'extraordinària plasticitat amb cilindres de plataforma oscil·lant i una de salts en trampolí van ser els protagonistes de la jornada, juntament amb els pallassos, la màgia i l'espectacle eqüestre, una incorporació d'"última hora" segons els organitzadors. A la vetllada d'ahir van participar de nou un grup d'artistes del Circ Nacional de Pyongyang (Corea del Nord) amb un espectacle de malabars amb els peus (antipodisme). El certamen es podrà veure fins al proper dilluns, quan se celebrarà la Gala dels Premiats.

Els primers a poder veure els espectaculars números van ser més de de 2.000 alumnes d'escoles catalanes, que es van convertir en testimonis d'excepció de l'assaig general de la semifinal ahir al matí. Un total de 24 companyies de 16 països diferents van oferir les seves actuacions que, segons els promotors, no s'han vist mai abans en una pista europea.

La sessió es va iniciar amb la tradicional desfilada d'artistes i amb l'espectacularitat de les cintes aèries de la mà de E.Rubtsova & D.Efremkin de Rússia. La visibilitat de 360 graus de la nova i més gran vela d'aquest any va dotar de gran espectacularitat aquestes actuacions, juntament amb la de corda àeria, de la mà dels xinesos Duo Wuhan. Unes actuacions molt plàstiques i perfectament sincronitzades amb llum i so. També va destacar la de l'argentí Jonatan Riquelme amb el seu número d'equilibris amb cilindres en plataforma a l'aire. Més enllà dels aèris, el circ va oferir també un espectacle eqüestre a càrrec de la Troupe Muratov. Tot i que inicialment s'havia anunciat que no hi hauria animals, van explicar que una lesió de darrera hora els havia obligat a buscar una alternativa a un duo de forçuts de l'Uzbekistan. El Circ Nikulin de Moscou, però, els va cedir l'atracció.

La vetllada també va comptar amb altres ingredients com ara el mag figuerenc Raul Black o els pallassos Matute, de Xile. D'entre les propostes originals, es va poder veure un número de pole dance dels ucraïnesos Essence o el Pèndol de la mort", del veneçolà Agostino Maltese, que desafia la llei de la gravetat.