Uns 35 familiars de nens i nenes que van a l'escola Pous i Pagès del barri de Sant Joan de Figueres s'han preinscrit per participar en un projecte pilot que busca que puguin treure's el graduat d'ESO. El projecte, que forma part d'un pla d'acció més global, s'iniciarà previsiblement durant el proper mes d'abril. Les classes es faran tres dies a la setmana en un intent, també, de buscar implicació del nucli familiar amb l'educació dels més petits. Una eina, expliquen, per combatre la problemàtica de l'absentisme escolar i la conflictivitat.

La iniciativa es va anunciar, precisament, després que el passat mes d'octubre es produís l'agressió per part del pare d'un alumne al director de l'escola, on la majoria d'estudiants són d'ètnia gitana. El cas, que va obligar a extremar la vigilància al centre, va posar de nou sobre la taula la problemàtica que hi ha en escoles d'aquest tipus així com les dificultats dels docents que hi treballen. Des del Departament d'Ensenyament, van assegurar que feia temps que es treballava per tirar endavant aquest projecte, que ja s'ha provat en un institut de Tarragona i Lleida.

El regidor delegat al barri de Sant Joan, Jordi Masquef, diu que en aquests dos indrets ha donat "molt bons resultats". "Té dos objectius: el de formar-los però també el d'involucrar als pares. Està demostrat que això retroalimenta el procés perquè als nens els motiva veure que els seus familiars donen importància al fet de tenir estudis", afegeix. Masquef diu també que no es posarà data límit a la finalització dels estudis.

"De moment, es farà aquest any com a prova però als que hi participin no se'ls dirà que han d'acabar en un curs escolar perquè això podria ser negatiu. Si posem molta pressió, els que no tinguin el mateix nivell podrien abandonar i això és, precisament, el que no volem", insisteix. A més, diu, això ajudarà el centre a tenir referents dins la comunitat gitana.

Un projecte "global"

El pla anunciat pels departaments d'Acció Cívica i Ensenyament també preveu la creació de la figura d'un docent amb especialització en intervenció social. A banda d'això, aquest curs també s'impartirà al barri un programa de formac laboral a joves d'entre 16 i 24 anys. L'objectiu és, en aquest cas, reduir els índexs d'atur.