El fiscal ha presentat recurs contra la sentència de l'Audiència de Girona que va condemnar a 4 anys i 9 mesos de presó el conductor que, el 4 d'agost del 2010, va colpejar un home amb una barra de ferro i el va atropellar mortalment per una discussió de trànsit a Figueres. La sentència, basada en el veredicte del jurat popular, va condemnar Baltasar Sánchez Rey com a autor d'un homicidi imprudent i d'un delicte de lesions. El fiscal argumenta que el veredicte és "irracional, il·lògic i contradictori" i demana al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que anul·li la sentència i li imposi una condemna de 20 anys de presó per assassinat. Sánchez Rey està en llibertat des del 13 de febrer.

El fiscal Víctor Pillado no està d'acord amb el veredicte del jurat popular, que va declarar Baltasar Sánchez Rey culpable d'un homicidi per imprudència greu i d'un delicte de lesions. Considera que el veredicte és "absolutament arbitrari, irracional, il·lògic i contradictori" i no té en compte la majoria de les proves practicades durant el judici: no té en compte bona part de les declaracions dels testimonis i tampoc avalua cap dictamen dels perits.

Per això, ha presentat recurs d'apel·lació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El fiscal demana que anul·lin la sentència que va dictar la secció tercera de l'Audiència de Girona condemnant Baltasar Sánchez Rey a 4 anys i 9 mesos de presó i que el mateix TSJC dicti una nova resolució imposant al processat una pena de 20 anys de presó per assassinat. Com a opció alternativa, sol·licita que es repeteixi el judici amb un nou jurat popular.

No seria el primer cop que el TSJC fa repetir judicis amb jurat popular a l'Audiència de Girona. En els darrers anys, ho ha fet en el cas de l'home que va calar foc a la seva parella a Calonge -primer el jurat el va absoldre i en el segon judici el van declarar culpable- i també en el cas del vagabund que va matar un altre sense sostre a Puigcerdà -l'alt tribunal va arribar a anul·lar dos judicis perquè en el primer el van absoldre i en l'altre el van condemnar per lesions però el tercer judici no es va arribar a fer perquè l'acusat va morir-. També es va repetir el judici amb jurat popular contra un pare acusat de matar el seu nadó a Platja d'Aro però, en aquesta ocasió, perquè el primer jurat es va dissoldre sense arribar a un veredicte.

"Raonament absurd"

"Els motius oferts pel tribunal del jurat no poden considerar-se mínimament lògics ni raonables, sinó que, pel contrari, qualsevol d'ells, tant analitzats de forma separada com conjuntament, constitueixen un raonament arbitrari i absurd. Cap d'ells arriba a una conclusió per si mateix i, analitzats conjuntament, semblen arribar a conclusions contradictòries i no aconsegueixen donar un raonament adequat a les regles més elementals de lògica", indica el fiscal que desgrana, a llarg de 68 pàgines, els motius pels quals creu que s'ha d'anul·lar el veredicte i, per tant, la sentència.

Segons el fiscal, l'argument principal sobre el qual pivota tot l'anàlisi probatori és que els membres del jurat creuen que, quan l'acusat va pujar a la camioneta després de colpejar l'home al cap, "desconeixia" que el cos de la víctima havia quedat just de la roda del vehicle i, per tant, no era conscient que si arrancava i sortia en línia recta li passaria per sobre. "Per sustentar això, el tribunal del jurat ha utilitzat únicament la declaració de l'acusat, acompanyada de dos declaracions de testimonis que es limiten a reproduir el que el processat els va dir i dues frases de dos testimonis més, obviant la resta de testimonis i els informes pericials", indica al recurs.

Entre les proves que analitza l'acusació pública sosté que els testimonis oculars diuen que, just després de rebre el cop al cap, la víctima va caure "fulminada" a terra i, per tant, l'acusat va veure on queia. A més, recorda que després del crim, Sánchez Rey va ocultar el vehicle en una zona d'horts de Cabanes i va fugir del país. El fiscal també indica que el jurat justifica el veredicte pel "caràcter nerviós" del processat quan no hi ha cap dictamen pericial que avaluï el seu caràcter i, a més, apunta que també podria interpretar-se com un caràcter agressiu, més tenint en compte els antecedents per violació o atemptat a agents que acumula.

Lliure des del 13 de febrer

Després de la lectura del veredicte, l'advocat de la defensa, Carles Monguilod, va demanar que el deixessin en llibertat perquè duia més de 3 anys empresonat (des que el van detenir a França on s'havia escapat l'octubre del 2011) i que, tant si el fiscal Víctor Pillado com l'acusació particular recorria la sentència com si no, ja havia complert pràcticament la pena que li podien imposar. La magistrada va acceptar la petició de la defensa i a un quart de nou del vespre del mateix 13 de febrer va dictar la interlocutòria que el deixava en llibertat.

Sánchez Rey és un delinqüent amb un llarg historial criminal i que s'ha passat mitja vida a la presó. L'any 1993, l'Audiència de Girona el va condemnar a 44 anys de presó per haver violat i atracat una turista holandesa quan feia autoestop. La sentència va declarar provat que la tarda del 18 d'agost del 1992, Sánchez Rey juntament amb un altre home va recollir la víctima quan feia autoestop a la carretera de Figueres a Olot. Després, la van portar a una zona boscosa on la van violar en repetides ocasions i li van robar diners i una targeta de crèdit.

A més, durant l'entrada i registre a la finca on va amagar la camioneta després d'atropellar mortalment la víctima, hi van localitzar una granada, munició i diverses armes de foc.