L'Ajuntament de Roses ha acabat l'enderroc de l'emblemàtic edifici de la Societat Unió Fraternal (SUF) que va cedir i on s'aixecarà un nou equipament cultural amb una inversió de 2,7 milions. L'obra s'espera des de fa cinc anys quan es va decidir replantejar el projecte. Al nou equipament hi haurà un espai per la SUF. De moment es farà una primera fase i es deixaran per acabar dues plantes.

Construït el 1927 ha estat la seu de la societat rosinca durant dècades. L'entitat va decidir cedir-lo al consistori a canvi d'un espai a l'interior d'un nou edifici destinat a usos culturals i socials. El projecte de construcció del nou edifici en aquest solar i un d'annexe que és de l'Ajuntament es va preveure dins el Pla de Barris de l'anterior mandat. Es va fer un concurs i es va escollir una ambiciosa proposta amb un innovador disseny arquitectònic. El canvi de govern i la situació econòmica general va portar a ajornar l'obra. Es van gestar alguns canvis al projecte que finalment ara tira endavant.

L'empresa Cobra Instalaciones y Servicios ha estat l'adjudicatària per un import de 2,7 milions. El disseny arquitectònic és de Zero Cinc AM Arquitectura.

Es projecta en dues fases, en la primera s'inclou la construcció de l'edifici 2172 metres quadrats amb accés per la Riera Ginjolers i el carrer Trinitat. Es construirà tota l'estructura, lesinstal.lacions de la planta soterrani, baixa i primera, i els acabats interiors d'aquestes. En la segona fase s'inclouran les instal·lacions i els acabats de la segona i tercera planta.

La primera fase suposarà disposar d'una sala de ball, juntament amb altres dependències perquè en pugui fer ús la SUF, tal com s'especifica al conveni signat entre les dues parts. Es disposarà de sales grans i espais que podran ser compartimentats mitjançan envans mòbils perquè el seu ús sigui flexible.

A la planta baixa hi haurà el vestíbul, la sala de la SUF que contarà amb un escenari; un bar-cafeteria pensat perquè tingui un funcionament independent de l'edifici; i serveis. A la segona planta, segons la memòria, hi haurà zona d'administració i d'entitats; un balcó on es podrà accedir des de la part de la SUF; i serveis. La segona i tercera planta quedaran pendents d'acabar els interiors i també de donar-los un ús. Només s'acabaran les escales i espais que donen accés a els terrasses exteriors.

Les obres d'enderroc que han finalitzat després de diversos entrebancs com la retirada d'amiant permeten iniciar, segurament passat l'estiu, el nou edifici.