La història de l'hotel va començar abans de la Guerra Civil, quan el seu impulsor, Alejandro Gummá Castelló, farmacèutic de professió, es va enriquir patentant el Servetinal, un producte per a problemes estomacals. Gummá era fill de figuerencs que van emigrar a Xile. Amb 7 anys va tornar a Figueres, va cursar els estudis de farmàcia a Barcelona i anys més tard, el 1932, faria una revolució en el seu àmbit amb el producte estomacal que va patentar, del qual van parlar la majoria de diaris de l'època: "Se trata de una preparación científica de indiscutible éxito para la curación de los enfermos del estómago o intestino", deia l'Heraldo de Madrid.

El Servetinal Gummá serviria perquè a Cadaqués, en un paratge entre la platja de Llané Petit i sa Conca, s'hi construís un habitatge d'estiueig. Ho explica la seva néta, Elsa Gummà Serra, posteriorment una de les propietàries de la família, que va passar molts estius a Cadaqués mentre el seu pare dirigia l'hotel. La construcció de la casa va començar l'any 1936 en un solar d'uns 20.000 metres quadrats i poc després, a conseqüència de la Guerra Civil, es van aturar les obres, que s'acabarien el 1941. Alejandro Gummá, que es va convertir en una persona molt reconeguda en diferents ambients, va decidir reconvertir l'habitatge en un hotel que es va estrenar el 1956 amb 32 habitacions. En els seus inicis va dedicar-se al negoci amb la seva dona, però més tard ho deixaria en mans d'un dels fills, Joan Carles Gummà, que en va ser director a partir dels anys seixanta.

Va ser el primer hotel que es va construir a Cadaqués i un dels primers a la Costa Brava. Va néixer en una època en què el turisme creixia i en què interessava captar visitants. L'hotel Rocamar era citat en nombrosos articles i reportatges, tant de temes hotelers com turístics o de Cadaqués. No només destacava per ser un dels únics d'aquella època, sinó per les innovacions en les instal·lacions. Los Sitios anunciava l'1 de juny de 1956 la seva inauguració l'endemà, tot considerant "que viene a augmentar el prestigio de la Costa Brava". A l'obertura hi van ser presents personalitats d'arreu de les comarques gironines: governadors militars, tinents coronels o el delegat provisional de Turisme. Entre els convidats destacats hi havia Salvador Dalí, que, preguntat per l'aspecte artístic i arquitectònic de l'hotel, va destacar la seva integració en l'entorn natural. L'obra va ser disseny del reconegut arquitecte Pelayo Martínez (Figueres 1898-1978), de la segona generació noucentista que va crear escola. Els plànols de l'hotel de Cadaqués han figurat en exposicions sobre la seva obra. Els mitjans en van destacar els aires senyorials, les instal·lacions i el paisatge salvatge al qual dóna accés les vistes de l'hotel.

L'alcalde en funcions de Cadaqués, Joan Figueras, constata que ha estat un "emblema" per a la població. Actualment hi ha una tretzena d'establiments hotelers, però durant dècades, la manca d'oferta i les luxoses i pioneres instal·lacions van fer que moltes de les personalitats que arribaven a Cadaqués s'hi allotgessin. Va acollir-hi un festival de cinema durant molts anys i disposava d'un amfiteatre on es feien concerts. Joan Manel Serrat, el Duo Dinámico, Montserrat Caballé o Macaco són només alguns dels que hi van actuar. Pel que fa a serveis, disposava de piscines interiors i exteriors, un minigolf, pistes de tenis i innovadores instal·lacions. L'amfiteatre tenia una pantalla gegant que podia moure's d'un costat a l'altre per projectar pel·lícules. El 1967 es va instal·lar la primera planta dessalinitzadora d'Europa d'ús particular per abastir l'hotel, que es va portar des d'Israel. També comptava amb una piscina d'aigua salada.

La néta de Gummà remarca que "sempre va ser un hotel de superluxe, va ser punter i tenia les millors instal·lacions". Un cop va morir Alejandro Gummá, va passar a ser propietat de diversos membres de la família, que es van dispersar arreu del món. La finca es va vendre a finals de l'any passat a un fons d'inversió europeu representat per una família d'empresaris russos amb residència a Cadaqués.