L'Ajuntament de Figueres aprovarà definitivament al ple d'avui el plec de condicions administratives per a la concessió, mitjançant un concurs públic de dos espais municipals per a la construcció i explotació d'antenes de telefonia mòbil. La iniciativa busca evitar que la instal·lació d'antenes es faci en punts problemàtics de la ciutat però també facilitar llocs on puguin traslladar-se les "il·legals" que hi ha al barri del Poble Nou. De moment, des de l'equip de Govern asseguren que no hi ha novetats en relació amb la via judicial i administrativa que tenen oberta amb la companyia propietària d'aquestes instal·lacions, Telefónica.

La intenció és que, de mica en mica, es vagin obrint més concursos per posar en marxa tots els dotze emplaçaments previstos a la modificació del Pla General sobre la implantació d'aquest tipus d'aparells elaborada per l'Ajuntament l'any 2009. De moment, però, s'han enllestit els tràmits per poder posar a concurs els dos primers: un ubicat a la zona del cementiri i l'altre a l'avinguda Rec Susanna. L'Ajuntament pretén que el fet de facilitar espais ajudi a evitar que les companyies es valguin de la nova llei estatal que liberalitza les localitzacions i permet, fins i tot, fer expropiacions de terrats. De fet, l'Ajuntament ja va intercedir fa mesos per evitar que també al Poble Nou una companyia negociés amb la propietat la instal·lació d'una d'aquestes antenes. I és, segons sembla, l'Ajuntament encara no ha pogut resoldre la problemàtica amb les que hi ha instal·lades al carrer Balmes. L'Ajuntament els va revocar la llicència argumentant que no complien les condicions amb què se'ls va atorgar però Telefónica, com ja esperaven, esgotarà totes les vies per evitar assumir l'actuació. Mentre això no passi, el Govern municipal ha obert aquesta nova via que, a banda de permetre que aquesta companyia pugui optar a traslladar-hi les seves s'"avança" a la possibilitat que d'altres que hi estiguin interessades puguin també fer-ho en uns terrenys públics.

L'Ajuntament va començar la tramitació d'aquesta iniciativa el passat mes de gener i està previst que avui l'equip de Govern en funcions l'aprovi definitivament amb alguns canvis respecte del document inicial i amb l'estimació parcial de les al·legacions presentades per la companyia Vodafone. Entre aquests canvis hi ha, per exemple, la substitució de l'import de 60.000 euros de fiança per l'equivalent al 10% del pressupost de les obres o la substitució de l'import del cànon anual a càrrec d'un sol operador, per l'import del cànon anual de 8.000 euros per a cada operador que s'autoritzi en un emplaçament.

Problemes també a l'Escala

Els problemes amb aquest tipus d'instal·lacions no són exclusius de la capital altempordanesa. L'Ajuntament de l'Escala va aturar a principis de maig l'obra i l'activitat d'una antena de telefonia que es va col·locar sense permís en un edifici de la plaça de les Escoles. L'aparell no només sobrepassava l'alçada permesa al planejament sinó que, a més, tampoc disposava de llicència d'ús.

Precisament, l'antena es va instal·lar a l'edifici de la germana d'un regidor de CiU i la parella d'un exregidor i membre de la llista del mateix partit, un dels quals van donar suport al pla especial que vol regular la seva instal·lació en espais concrets i que està pendent de l'autorització de la Generalitat.