Les factures al calaix per valor de 119.388, 76 euros van centrar el darrer ple d'aquest mandat a l'Ajuntament de Figueres, un dels més curts de la seva història. L'oposició en bloc va criticar les formes en què s'ha portat aquest afer i van assegurar no qüestionar el contingut ni els imports d'aquestes factures sinó el fet que l'equip de Govern de CiU els informés de la situació per «urgència» just l'endemà d'eleccions. El regidor d'Hisenda, Manel Toro, per la seva banda, va negar cap intenció oculta assegurant que les factures van arribar a principis de 2015 i que per temes administratius i per la saturació que pateixen els serveis contamples no es va poder fer un informe d'intervenció fins al 20 de maig. «L'hem portat al primer ple que hi ha hagut», va insistir. Entre els documents hi ha conceptes com minutes d'advocats, l'asfaltatge d'un carrer, pagaments a l'SGAE, neteja d'escoles o reparació de vehicles de l'Ajuntament, entre d'altres.

El regidor d'Hisenda havia remarcat a la presentació de la liquidació que l'exercici es tancava sense cap factura al calaix tot destacant els números positius per primera vegada en els darrers anys. Però, els comptes no contemplaven aquestes xifres de pràcticament 120.000 euros que es van comunicar en comissió informativa just l'endemà d'eleccions.

Per Toro, no hi ha hagut cap mala intenció sinó que diu que no van tenir l'informe d'intervenció fins el dia 20 de maig. «Ja ens agradaria haver-les consignat i, de fet, quan vam tancar la liquidació jo ja vaig dir que era estrany que no n'hi hagués però s'ha de tenir en compte qiue l'ajuntament pateix mancances a comptabilitat. S'ha de pensar que hi ha el mateix personal que quan jo era regidor abans (a l'època de Marià Lorca) però amb deu vegades més de feina», va insistir.

Malgrat això, el regidor d'ICV, Xavi Monfort, va criticar les maneres. «No pot ser que aprofitin la liquidació per posar com una dada bona que no hi ha factures i que després apareguin. No és d'agrair que vostès fardin», va dir. També el de la CUP, Joan Font, va insistir que tot i que les factures «semblen lògiques, no entenem que tot i tenir-les a u de gener no ens arribin fins passades les eleccions i d'urgència. Queda molt malament, acceptin-ho». En el mateix sentit, Mireia Mata (ERC) va dir que «el tema de les factures és una pràctica habitual però no fer veure que estem a zero perquè després la ciutadania té la sensació que l'estem enganyant i, a vegades, sembla que sí que ho fem».

El del PSC, Pere Casellas, també va afirmar no entendre que no es digués i va reclamar que s'actuï amb més «diligència» i «transparència» perquè no torni a passar. Per Mª Àngels Olmedo (PP), aquesta és «una mostra més de la poca transparència i les maneres de fer malament les coses» a la que, diu, els té acostumats el govern de CiU.

Mirant cap al nou mandat

Malgrat les crítiques, la sessió s'aixecava passats pocs minuts de les vuit del vespre sense pràcticament precs ni preguntes. Els aires de comiat van alleugerir les tensions finals i, la majoria, ja tenien el cap posar en el proper mandat que començarà a partir del proper 13 de juny.

De fet, Felip va voler oferir un discurs final on va fer referència als que marxen i també al nou panorama sortit del 24M. «Ha deixat un a Figueres encara més plural i diversa que segur que marcarà el mandat vinent». Amb tot, va tenir paraules d'agraïment pels que se'n van i va reivindicar la tasca com una de les més «maques que es poden tenir a la vida».