Un grup d´inversió holandès i una empresa del dissenyador Custo Dalmau i el seu germà han començat les obres d´urbanització del sector de sa Guarda on es projecta construir 104 cases i un hotel de luxe. Els treballs es van aturar l´any passat per falta de documentació. Solventades les peticions tenen tots els permisos per urbanitzar, en una sola fase, tot el paratge, un sector al límit de les zones urbanitzades i també del Parc Natural de Cap de Creus.

El paratge comptarà amb 52 parcel·les per a habitatges, a cadascuna de les quals es pot fer una vivenda. A la part central s´hi preveu un hotel de luxe d´uns quatre mil metres quadrats. El projecte és conegut com el de Custo pel renom del dissenyador de moda que és un dels inversors i suposa urbanitzar una àmplia àrea entre el camí del Puig Ferral que voreja zones com la del pavelló i la carretera de Cadaqués al cap de Creus. Hi ha un únic veí que quedaria dins el sector i que va presentar recursos al projecte. A la resta s´hi preveuen unes quatre illes d´habitatges amb espais verds entre elles i un hotel a la part central.

Les obres van començar l´any passat amb un dels vials però es van aturar. Segons ha explicat l´alcalde en funcions, Joan Figueras, faltava una documentació que es va solventar i ara disposen de tots els permisos. A més, pretenien urbanitzar el sector per fases i se´ls va condicionar a fer-ho d´una sola vegada. Per iniciar el projecte constructiu encara no s´ha presentat res, ha constatat l´alcalde. A banda dels contenciosos d´un veí, hi havia veus crítiques que demanaven preservar una antiga mina d´aigua. Figueras ha informat que no hi estan obligats però que els promotors haurien acceptat.

En el projecte hi està implicat el dissenyador de moda i el seu germà a través de l´empresa Domus Viator, amb la qual tenen una part de les parcel·les i un grup holandès té llum verda per part de l´Ajuntament des del 2010. Ha tingut alguns entrebancs i ha hagut d´adaptar-se a les restriccions que va plantejar posteriorment la Generalitat.

Un pla parcial de 1995

La primera modificació de l´ordenament urbanístic per tirar endavant el pla parcial de la zona que datava de 1995 es va presentar el 2009. Després de l´autorització municipal de la Generalitat va obligar a fer-hi algunes modificacions com la distribució de les zones verdes o la reducció de l´edificabilitat inicial un 32% aproximadament, tot i que es van mantenir els 104 habitatges previstos en els 150.000 metres quadrats de sòl. L´hotel es preveu que sigui una edificació molt horizontal i integrada a l´entorn. Les obres que ara han començat s´aturaran en uns quinze dies per la temporada turística.