El Parc Natural de Cap de Creus ha reorganitzat l'itinerari del parc per visitar el Cap Norfeu de Roses per tal de preservar espècies amenaçades. Es restringirà l'accés en un algun sector i s'espera que les mesures ajudin a la nidificació d'algunes aus. És una de les actuacions per preservar aus i flora amenaçada, alguna endèmica del parc. Entre altres, s'estan fent anellaments d'àliga perdiguera o retirant espècies invasores.

Cap Norfeu és una península protgida amb la màxima figura de protecció de reserva Natural Integral que s'endinsa un quilòmetre i mig al mar amb uns penya-segats de 100 metres d'alçada per tots els costats que continuen dins el mar, excepte per la franja de 500 metres que l'uneix al contenint en el seu extrem nord-occidental. El parc ho remarca com unes característiques físiques que afavoreixen la presència d'algunes aus. Per limitar l'afectació sobre les espècies s'ha prohibit el pas pel camí del vessant nord, i s'ha limitat l'accés fins a la cova de les Ermites durant el període de cria, entre el 15 de desembre i el 31 de maig. S'hi pot accedir durant l'estiu i la tardor, tot i que s'ha de tornar pel mateix camí. Els espais se senyalitzaran properament.

A més, fons del parc han informat que s'ha constatat que han nidificat amb èxit espècies d'aus amenaçades i que s'espera veure en breu una ampliació de la superfície ocupada per les espècies de flora que volem protegir.

Una altra actuació que s'ha portat a terme, en aquest cas pe part de l'Equip de Biologia de la Conservació, és l'anellament de dos polls d`Àliga Perdiguera que han nascut en dos dels tres nius d'àliga cuabarrada que tenim al parc. Aquesta àliga amenaçada només té unes setanta parelles a Catalunya. El parc en té tres i a totes les comarques gironines n'hi ha set.

En l'àmbit de la flora un equip del parc continuen les tasques per eradicar les invasores com la ungla de gat o la gazània. A més s'està portant a terme una prospecció d'algunes de les espècies amenaçades incloses al Catàleg d'espècies de flora amenaçada de Catalunya que modifica l'aprovat el 2008.

Buscant espècies noves

Segons han informat des del departament de Medi Ambient, l'objectiu és confirmar les que ja es coneixen i també buscar-ne de noves. La Limonium geronense, Erodium foetidum ssp, foetidum, Reseda jacquinii ssp. litigiosa i Convolvulus siculus són algunes de les petites plantes herbàcies que tenen al Parc natural de Cap de Creus una de les poques poblacions que hi ha a Catalunya.