Els Mossos de la Divisió d´Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Patrimoni Històric van detenir el 29 de maig passat, tres homes amb edats compreses entre els 46 i els 49 anys i nacionalitat holandesa com a presumptes autors dels delictes de contraban, furt i contra el patrimoni històric.

Els fets es remunten al mateix dia 29 de maig quan una dotació de la Unitat Regional de Medi Ambient de Girona va detectar un grup de bussos a Cadaqués, concretament a la Cala Culip del Parc Natural del Cap de Creus. Aquests submarinistes feien immersions en una zona que no havien senyalitzat i, per arribar-hi, havien usat una embarcació que tampoc estava senyalitzada, tal i com els obliga la llei. A banda, havien amagat l´embarcació en una cala propera per evitar ser vistos.

Un cop els bussos van sortir a la superfície, els agents van observar que portaven una àmfora que, acabada d´extreure del mar, deixaven a la barca. Els policies van requerir el suport dels agents de la Unitat Central de Patrimoni Històric per tal que fessin una valoració del material extret.Un cop van arribar, van determinar, ja des d´un primer moment, que es tractava d´una àmfora considerada patrimoni històric, motiu pel qual els tres homes van quedar detinguts.

Cal destacar que, a banda dels equips de busseig, els detinguts portaven una caixa preparada per guardar l´àmfora que era de vital importància, ja que sense una protecció especial podria destruir-se, així com un pal per sondejar el fons marí i recercar elements d´interès.

L´àmfora va ser posada immediatament a disposició d´experts del Centre d´Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) els quals la van tornar a introduir a l´aigua per tal d´evitar-ne la seva destrucció, ja que aquest tipus de material pateix un deteriorament molt important en ser extret del medi aquós.

Àmfora feta a Nàpols

Un estudi posterior de l´àmfora va permetre constatar que era del tipus Dressel 1, un contenidor produït a la zona de Nàpols, datat entre la meitat del segle II a.C. i la meitat del segle I a.C. que era emprat per transportar vi.

La zona de la Cala Culip és molt preuada pels arqueòlegs subaquàtics ja que hi ha constància del naufragi de set naus d´època romana i una d´època medieval.

Després de declarar en seu judicial, el Jutge va decretar la llibertat amb càrrecs per als tres detinguts. L´Àmfora extreta pels bussos va ser custodiada pels Mossos i entregada al CASC.

Tot el material, inclosa l´embarcació, ha quedat comissat per la policia