Els Mossos de la Divisió d'Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Patrimoni Històric van detenir el 29 de maig tres homes que havien extret una àmfora del fons marí del cap de Creus de l'època romana i que se la volien emportar per revendre-la. Els detinguts amb edats compreses entre els 46 i els 49 anys i nacionalitat holandesa van quedar arrestats com a presumptes autors dels delictes de contraban, furt i contra el patrimoni històric.

Els fets es remunten al mateix dia, quan una dotació de la Unitat Regional de Medi Ambient de Girona va detectar un grup de bussos a Cadaqués, concretament a la cala Culip del Parc Natural del cap de Creus. Els submarinistes feien immersions en una zona que no havien senyalitzat i, per arribar-hi, havien usat una embarcació que tampoc estava senyalitzada, tal com els obliga la llei. A banda, havien amagat l'embarcació en una cala propera per evitar ser vistos.

És per aquest motiu que els policies van requerir el suport dels agents de la Unitat Central de Patrimoni Històric per tal de fer una valoració del material extret.

Un cop van arribar, van determinar, ja des d'un primer moment, que es tractava d'una àmfora considerada patrimoni històric, motiu pel qual els tres homes van quedar detinguts.

Un cop els bussos van sortir a la superfície, els agents van observar que portaven una àmfora que, acabada d'extreure del mar, deixaven a la barca. Com que qualsevol extracció d'objectes del fons marí és delicte però en funció del valor de l'objecte extret és més o menys greu, era important determinar que l'àmfora recuperada no fos una rèplica sense valor, ja que, en aquest cas, els submarinistes només haurien estat denunciats. Per aquest motiu, els policies van requerir el suport dels agents de la Unitat Central de Patrimoni Històric per tal de fer una valoració del material extret.

Cal destacar que, a banda dels equips de busseig, els detinguts portaven una caixa preparada per guardar l'àmfora que era de vital importància, ja que sense una protecció especial podria ?des?truir-se, així com un pal per sondejar el fons marí i recercar elements d'interès.

L'àmfora va ser posada a disposició d'experts del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) els quals la van tornar a introduir a l'aigua per tal d'evitar-ne la seva destrucció, ja que aquest tipus de material pateix un deteriorament molt important en ser extret de l'aigua.

Àmfora feta a Nàpols

Un estudi posterior de l'àmfora va permetre constatar que era del tipus Dressel 1, un contenidor produït a la zona de Nàpols, datat entre la meitat del segle II abans de Crist i la meitat del segle I abans de Crist que era emprat per transportar vi. Aquesta preuada troballa podria taxar-se en una casa de subhastes per un valor d'entre 3.000 i 50.000 euros, segons Mossos d'Esquadra. La zona de la cala Culip és molt preuada pels arqueòlegs subaquàtics, ja que hi ha constància del naufragi de set naus d'època romana i una d'època medieval.

Després de declarar en seu judicial, el Jutge va decretar la llibertat amb càrrecs per als tres detinguts. L'àmfora extreta pels bussos va ser custodiada pels Mossos i entregada al CASC per tal que s'encarreguessin de la seva protecció i resta pendent fer-ne una anàlisi més acurada. Tot el material, inclosa l'embarcació, va quedar comissat per la policia.