ERC de Castelló d'Empúries ha tancat un acord amb Entesa per Castelló i Empuriabrava (ECE-E) per un govern amb minoria i ha aconseguit el compromís de més d'un grup que s'abstindran el dia de la investidura. Això li permetrà obtenir l'alcaldia. Els republicans han intentat un pacte més ampli però han acabat descartant aquesta opció per les dificultats que fos estable. La resta de grups tampoc haurien pogut tancar un pacte que deixés fora ERC i CiU admetia ahir que estarà a l'oposició.

El cap de llista d'ERC, Salvi Güell, ha explicat que és "un pacte valent" però que entenen que governar en minoria serà "una manera diferent de govern" i va apuntar que "fa 20 anys que aquest municipi és una mica anòmal" amb pactes de tota mena. Considera que ara tocava apostar per un sistema que els obligarà a arribar a acords puntuals amb totes les formacions. Està convençut que en els grans temes com la zona blava o la reforma del passeig d'Empuriabrava hi estan tots d'acords i amb la resta hauran de buscar el consens. A més, està convençut que no els posaran través perquè "no entendria ningú que es fes oposició de manera destructiva".

ERC ha pactat amb ECE-E, que encapçala Montse Escutia que el 2007 ja va pactar amb Güell, el PP i la trànsfuga del PSC Maria Dolors del Fresno per treure a CiU que havia guanya les eleccions. Güell posa de manifest que "ja ens coneixem, hi ha entesa i no ens ha costat gaire" perquè ja han governat junts. S'han distribuït les responsabilitats i faran un pla de govern a l'abast de tothom. ERC remarca que estan disposats a incorporar propostes a l'abast de tothom.

ERC i ECE-EPM sumen set dels disset regidors del consistori. Als set vots no donaran majoria als republicans dissabte a la investidura, però sí està previst que ho faci l'abstenció d'alguns grups, que no va voler avançar. L'assemblea d'ERC va optar pel govern en minoria i va descartar altres possibles pactes. El resultat de les eleccions va deixar ERC amb sis, CiU amb quatre, Plataforma Cívica i PP, amb dos, i la resta -Udem, ECE i PSC-CP- amb un regidor. Xavier Sanllehí, l'alcalde fins ara i cap de llista de CiU dimitia poc després per deixar pas a un pacte CiU-ERC. Els republicans han mantingut converses amb tots els grups sense poder arribar a cap acord. De fet, ECE va ser el primer grup que es va manifestar públicament dient que estaria a l'oposició i defensant l'opció de govern en minoria. Fins ara una bona part de les formacions, incloent CiU, deixaven oberts tots els escenaris . Ahir CiU manifestava que s'havien posat a disposició per tancar un pacte de govern fort i sòlid que ERC ha descartat. Demanaven les regidories d'Urbanisme, Benetar, Seguretat, Patrimoni, Cultura i Festes.