Un pacte a quatre bandes entre CiU (4), PP (2), Plataforma Cívica (2) i UDEM (1) ha aparcat la possibilitat gairebé in extremis l'alcaldia a ERC (6) a Castelló d'Empúries. El seu cap de llista, Salvi Güell, va anunciar precisament dilluns que governaria en minoria amb Entesa (1) i que comptava amb el compromís d'abstenció del PP i PSC però, finalment, els populars s'han unit als altres tres per formar un govern que suma majoria absoluta. L'alcaldia serà per a Assumpció Brossa, cap de llista de CiU després de la marxa de Xavier Sanllehí, i el primer tinent d'alcalde serà Julià Genovés (PP). La situació no només ha aixecat malestar en ERC i Entesa sinó també entre membres de CDC (Brossa és d'Unió) alguns dels quals ja es plantegen dimitir.

"És un projecte nou de govern més estable. Els quatre grups treballarem per un projecte de canvi i il·lusió", va assegurar Brossa a la roda de premsa d'ahir al matí. Tant ella com la resta de caps de llista vinculats al pacte van remarcar que els seus programes tenen molts punts en comú i que la ciutadania demanava en un canvi que el seu govern pot donar. En aquest sentit, van dir que Castelló necessita un govern fort i no un pacte en minoria com preveia fer ERC i Entesa. En aquest sentit, Brossa va dir que van intentar tancar-lo sense èxit i José Manuel Gallego (Plataforma) va dir que tot i l'oferiment que havien fet a Güell, no havien obtingut resposta. Tots van coincidir que hagués estat més natural un acord entre CiU i Esquerra però que la impossibilitat de fer-ho els ha dut a buscar una alternativa que s'hauria tancat, diuen, en les darreres hores.

La divergència ideològica entre els integrants portarà, va dir Brossa, a donar llibertat de vot en els temes vinculats al procés català però tots van defensar que treballaran per canviar les formes de governar, en una clara al·lusió a l'anterior govern del que, de fet, han format part tots excepte el PP. Tot i això Gallego va voler remarcar que ell ha format un partit nou després d'abandonar CiU l'any passat per divergències amb Sanllehí. Sigui com sigui, l'acord que suma nou regidors implicarà l'alcaldia per a CiU mentre que el PP ostentarà la primera tinença d'alcaldia. També ha transcendit que hi haurà dues dedicacions exclusives. Una per a l'alcaldessa i l'altra per a Gallego. La resta del cartipàs, diuen, es negociarà a partir de la setmana vinent-

Des d'ERC i Entesa admeten que la formalització del pacte els ha sorprès i Güell afirma que darrera d'això "hi ha uns poders fàctics que treballen des del 25-M per treure Esquerra de l'alcaldia". Güell va acusar al futur nou govern de mentir assegurant que va ser ell qui va contactar amb CiU però no va ser possible tancar un acord com tampoc ho va ser amb Gallego ni amb el PP. Sobre aquests dos, Güell diu que es mouen per interessos i que ells no podien acceptar un govern en aquestes condicions. "Nosaltres erem valents per governar en minoria". D'altra banda, Güell va voler desvincular aquest pacte de la segona força amb altres partits del que va liderar ell mateix al 2007 quan un acord entre ERC, Entesa i el PP, ambe el suport de la trànsfuga del PSC, Maria Dolors del Fresno, li va treure l'alcaldia a CiU, la llista més votada en aquells comicis. "Aleshores ens vam unir per un objectiu comú que era aturar el POUM i sort que ho vam fer. Ell no tenen cap objectiu, només sumar a corre-cuita", remarca.

Acord a La Jonquera

Un altre acord, en aquest cas a dos bandes, que donarà una majoria absoluta és el que CiU ha tancat amb el regidor del PSC a la Jonquera. Sònia Martínez, que va guanyar les eleccions amb cinc regidors, ha acordar amb l'edil, Narcís Quintana (PSC), donar-li la cartera de Governació i Noves Tecnologies així com la tercera tinença d'alcaldia.