Més de 50 ballarins de 10 països ompliran de dansa contemporània els carrers de Figueres en la segona edició del festival Agitart que tindrà lloc entre el 2 i el 4 de juliol. Les més de 20 actuacions programades es representaran a la plaça de l'Ajuntament, que serà l'escenari principal, la plaça de les Patates i la plaça de l'Església. Roger Fernández, un dels seus impulsors, assegura que l'Agitart ha "fet un salt endavant" en aquesta segona edició portant companyies de prestigi internacional i programant activitats paral·leles com tallers, exposicions i classes magistrals per tota la ciutat. L'alcadessa de Figueres, Marta Felip, creu que el festival "encaixa" en el model de ciutat cultural.

Roger Fernández, un dels impulsors de l'Agitart, explica que l'objectiu del festival és donar a conèixer la dansa contemporània traient-la dels escenaris habituals per portar-la al carrer i obrint-la al gran públic. En aquest sentit, ha assegurat que Figueres, que compta amb 13 escoles de dansa amb prop de 3.000 alumnes, és la ciutat "idònia" per celebrar un festival que vol convertir la capital altempordanesa en un referent dins l'àmbit català pel que fa a la dansa contemporània. Fernández, que també dirigeix la companyia de dansa Agitart, composada per 12 ballarins de diferents nacionalitats i radicada a Figueres, assegura que la segona edició del festival ha despertat molta expectació entre les companyies de dansa d'arreu del món. De la cinquantena de peticions que van rebre l'any passat per participar-hi, enguany han estat més de 200, el que demostra, assegura, que era necessari posar en marxa un certamen d'aquestes característiques que serveixi d'aparador i doni a conèixer el món de la dansa contemporània.

Les més de 20 propostes que es podran veure pel centre de la ciutat tindran una durada d'entre 15 minuts i una hora. L'obertura del festival tindrà lloc a la plaça de l'Ajuntament, el dia 2 de juliol, al vespre amb un espectacle multidisciplinari a càrrec de la ?companyia Agitart.

Activitats paral.leles

Més enllà de les actuacions, l'Agitart ha apostat per activitats paral·leles els tres dies. Destaquen les classes magistrals de dansa que acollirà la Casa Empordà, els diferents tallers organitzats, una exposició, concerts en directe i una batucada, per exemple.Per informar dels horaris i de les activitats, l'organització habilitarà un espai d'informació a la plaça de l'Ajuntament per garantir que tota la programació arribi a la ciutadania. L'alcaldessa ha assegurat que l'Agitart "encaixa" en l'aposta per fer de la ciutat un referent cultural i "una ciutat de festivals". Felip ha destacat que, junt amb l'Acústica i el Festival del Circ, l'Agitart pot contribuir a fer de la cultura "un motor econòmic" per a la ciutat i un dinamitzador turístic que projecti Figueres més enllà del Teatre-Museu Dalí. Més enllà del festival, la companyia Agitart, amb la col·laboració d'institucions com l'Ajuntament de Figueres o la Diputació de Girona, ha posat en marxa un programa a quatre anys vista per potenciar el món de la dansa a la ciutat i "promocionar-la com una ciutat de dansa". El comandarà un consell que, amb la participació de les 13 escoles de dansa, treballarà per fer arribar la dansa a les escoles. Així, un dels objectius és portar companyies de dansa internacionals perquè imparteixin classes a les escoles de dansa de la ciutat i, com s'ha fet fins ara amb el programa "Agitart'educa", donar a conèixer l'especialitat als instituts de la ciutat i la comarca.