L'Audiència ha condemnat a 17 anys de presó Javier Molina, l'home que va assassinar a trets un noi que volia robar-li marihuana a Vila-sacra. La sentència també l'obliga a pagar una indemnització de 300.000 euros. El crim va tenir lloc l'octubre del 2013. Molina va matar el jove amb una escopeta de cacera i es va desfer del cos llençant-lo a la Muga. A l'hora de condemnar-lo però, el tribunal no creu que calgui imposar a Molina un agreujant d'aprofitament del lloc (com sí recollia el veredicte). La sentència admet que el processat va cometre el crim en un lloc aïllat però diu que no el va escollir expressament, sinó que l'assassinat va tenir lloc allà perquè, precisament, era on hi havia la plantació.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Adolfo Garcia, condemna Javier Molina per un delicte d'assassinat amb traïdoria. Recollint el veredicte emès pel jurat popular, l'Audiència de Girona conclou que l'acusat va matar el jove després que la víctima intentés robar-li la marihuana que tenia plantada en un camp de Vila-sacra (Alt Empordà).

El crim va tenir lloc pels voltants de les dues de la tarda del 2 d'octubre del 2013. Molina, que anava armat amb la seva escopeta de cacera, va disparar un primer tret al jove mentre fugia. El dispar, fet a una distància d'uns 20 metres, li va tocar la cama. I després, mentre la víctima es trobava indefensa al terra, l'acusat la va rematar amb dos dispars més.

La sentència, com ja va declarar provat el jurat, subratlla que Molina va fer els trets de gràcia de manera "voluntària i a una curta distància" del jove, per assegurar-se que el mataria. De fet, quan li va disparar al pit i a la mandíbula, l'assassí es trobava només a una distància d'entre 1 i 3 metres de la víctima. Després, Molina va embolcallar el cadàver amb plàstics i el va llançar a la llera de la Muga, en un tram del riu proper a Castelló d'Empúries (Alt Empordà).

A l'hora de condemnar el processat per un assassinat amb traïdoria, l'Audiència de Girona també fa notar que Molina "estava preparat" per disparar qualsevol intrús que volgués robar-li marihuana. A més, la Secció Quarta també indica que l'acusat era un "caçador experimentat" i que, per tant, no es creu que, com Molina va explicar al judici, els trets van ser accidentals.

La sentència, però, té un punt de discrepància amb el veredicte. El jurat popular va concloure que s'havia d'aplicar al processat un agreujant d'aprofitament del lloc, però el tribunal no ho veu així.

L'Audiència de Girona admet que el paratge on va tenir lloc el crim estava aïllat i, fins i tot, que hi havia caçadors que el freqüentaven (per la qual cosa, als veïns que van escoltar els trets mortals no els hi va estranyar el soroll). Però el tribunal també subratlla que Molina, tot i tenir al seu favor "la soledat" del lloc, no va escollir el paratge expressament. Simplement, l'assassinat va tenir lloc allà perquè, precisament, també era on hi havia la plantació de marihuana.

300.000 euros d'indemnització

Per tot plegat, la Secció Quarta condemna Javier Molina a una pena de 17 anys de presó per un delicte d'assassinat amb traïdoria. A més, l'Audiència també li prohibeix apropar-se als familiars de la víctima a menys de 200 metres durant un termini de 21 anys.

En matèria de responsabilitat civil, la sentència obliga el condemnat a pagar una indemnització global de 300.000 euros. En concret, 140.000 euros als pares i 40.000 a cadascun dels quatre germans del jove mort.

La sentència no és ferma i, en un termini de deu dies, s'hi pot interposar recurs d'apel·lació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).