Llers va tornar ahir a convertir-se, com ja es tradició, en un poble dedicat a la bruixeria i a rememorar la importància que sempre han tingut les herbes en l'elaboració de remeis naturals i casolans de la mà de les dones del poble. Per això, al migdia es va inaugurar una plaça dedicada precisament a les herbes. Durant tot el dia, però, desenes d'estands, activitats pels més petits i espectacles vinculats a la màgia i al misteri van «embruixar» el petit municipi històricament vinculat a l'esoterisme.

Els actes es van iniciar a primera hora del matí amb una jornada d'observació de plantes de la zona de les Garrigues a càrrec de Carme Frigola i va continuar amb la inauguració de la mostra on els més petits van poder gaudir d'un taller infantil dedicat a les manualitats i a les olors. El castell de Llers, un dels símbols del municipi que la llegenda vincula a un vampir català, també va convertir-se en un dels escenaris principals de la vetllada amb conferències, una meditació guiada per la fortalesa o un concert de música sensorial. A mig matí el centre recreatiu va acollir l'obra de teatre El carreró de les Bruixes, de la Companyia Poca Cosa Teatre, dirigit per Toni Albà i Can Casagran una nova jornada de tallers per als més petits de la casa.

A la tarda va ser el torn dels espectacles amb el Ball de Bruixetes també a Can Casagran, una altra obra teatral promoguda per l'Associació d'Amics de Llers Cultura i Esbarjo sota el títol Teatre de les bruixes de Llers i el primer vampir català, el comte Estruch i música al carrer amb Festorum de 5 i els trucs del Mag Karlus. El ball de bruixes va tancar la jornada amb el ritual participatiu sobre els «secrets de la natura».

Durant tot el dia i malgrat la forta calor, desenes de visitants es van acostar al municipi per gaudir d'una mostra on no només es van poder trobar productes vinculats a les herbes i a la bruixeria sinó també d'alimentació i artesaria. Tampoc hi van faltar estands on es permetia al visitant fer el seu propi amulet, tirar-li les cartes o bé fer-li un «test de xacras».

Llegendes i vampirs

Els carrers i carrerons es van convertir en racons misteriosos i diverses tabernes improvisades van inundar el centre de la població amb menjars d'allò més esotèrics. I és que Llers busca amb aquesta fira mantenir les tradicions que vinculen el municipi amb les bruixes. Qui més va ajudar a engrandir aquesta vinculació va ser Carles Fages de Climent que, el 1924, va publicar el llibre de poemes Les bruixes de Llers, amb il·lustracions del geni Salvador Dalí. Els seus poemes no van fer més que contribuir als centenars de llegendes que circulaven sobre els aplecs amb ritual tenebrosos i embogits protagonitzats per les «bruixes de les Les Garrigues».