La policia va registrar la matinada d'ahir el macroprostíbul Paradise de la Jonquera en el marc d'un operatiu estatal contra el blanqueig de capital vinculat al món de la prostitució. Durant l'actuació anomenada Operació Pompeia, dirigida per l'Audiència Nacional, els agents es van emportar nombrosa documentació financera i comptable i també van detenir diversos responsables de clubs. La intervenció, en la qual s'han fet una dotzena d'escorcolls també a Guipúscoa, Alacant, Múrcia i Madrid, és fruit d'una investigació iniciada fa dos anys. En total, han detingut una quinzena de persones. En el cas de la Jonquera, la policia hauria detingut a dos encarregats del local. Tot i que l'eix de l'operatiu és investigar la part financera dels prostíbuls, també se segueix la pista a les xarxes d'explotació sexual i al tràfic de persones. El cas es troba sota secret de sumari i la investigació continua oberta.

La informació, que avançava ahir el diari digital El Confidencial, està arribant amb comptagotes però el que sí que se sap és que els delictes que haurien motivat les entrades i els escorcolls es relacionen amb l'evasió fiscal. L'Audiència sospita que els responsables dels clubs desviaven diner negre i el blanquejaven a través d'un entramat d'empreses paral·leles. I és que, segons el rotatiu, els investigadors situen a l'entorn dels 115 milions euros els diners defraudats i després blanquejat.

El modus operandi es basava en els pagaments vinculats al negoci de la prostitució, on normalment els clients abonen les consumicions en metàlic per evitar deixar rastre a les seves targetes de crèdit. Aquests imports eren tornats a l'economia legal en curs a través de negocis paral·lels que tenien els detinguts com ara immobiliàries o empreses de venda de diferents productes, entre d'altres. L'operatiu va mobilitzar un centenar d'efectius de la Policia Nacional i també de l'Agència Tributària d'arreu de l'Estat. Els agents, tot i centrar-se sobretot a investigar els números, també van estrènyer el cercle al voltant de les xarxes dedicades a l'explotació sexual i al tràfic d'éssers humans.

Segons el diari digital, la policia hauria entrat en un total de dotze prostíbuls a diferents punts de l'Estat. A Girona, el macroprostíbul de la Jonquera va rebre el registre la matinada de diumenge a dilluns. L'escorcoll hauria durat diverses hores i la policia en va sortir amb caixes i molta documentació. En aquest polèmic local, s'hi haurien fet dues detencions de responsables del club.

El macroprostíbul del municipi fronterer ha estat, fins i tot abans de la seva obertura, un establiment lligat a la polèmica. L'establiment va haver d'afrontar una dura batalla als jutjats entre l'Ajuntament i l'empresa, La Vimetera SL, perquè el municipi no volia que el local obrís portes. Finalment, va inaugurar-se l'octubre de 2010 com un dels bordells més grans d'Europa i amb una inversió de tres milions d'euros.

El local té dues sales d'espectacles i 80 habitacions, on poden exercir fins a 150 noies. El propietari de l'establiment, José Moreno, ha estat detingut en diverses ocasions per delictes relacionats amb la prostitució, el tràfic de persones i el blanqueig de diners. De fet, l'Audiència de Girona ja el va condemnar a tres anys de presó per immigració clandestina. Malgrat això, el propietari del macroprostíbul continua en llibertat a l'espera que es resolgui el recurs d'empara que va presentar davant del Tribunal Constitucional després que el Tribunal Suprem confirmés la sentència. A banda d'això, el prostíbul va ser objecte d'atacs amb explosius a finals de 2012. El primer el van protagonitzar dos invidus que van llençar-ne un de casolà des d'una moto. Pocs dies després, uns encaputxats armats van deixar un cotxe bomba amb un quilo d'explosius i dues bombones de butà davant del local. L'artefacte, però, no va arribar a esclatar perquè va fallar el detonador. Finalment, la nit de Cap d'Any una trucada anònima va anunciar d'una altra explosió però la policia no hi va trobar res.