Els llogaters del cafè Royal de Figueres estan pendents de la celebració d´un judici per l´extinció del contracte d´arrendament que s´havia de celebrar fa setmanes però que es va ajornar perquè hi van recórrer. La previsió és que se celebri al setembre i, per això, reclamen de nou la implicació de l´Ajuntament per aconseguir fer un Patronat similar al del Museu del Joguet per evitar que es perdi el local, ara molt deteriorat. El litigi entre els arrendataris i la propietat fa anys que dura i, a les polèmiques, a principis d´any s´hi va afegir la fi dels lloguers antics que posava en perill l´activitat de bar que hi estan duent a terme. Malgrat que un dels llogaters, Josep Matas, manté que no s´ha esgotat la propietat ja els va notificar fa mesos l´extinció del contracte.

Aquest és un dels establiments més antics de Figueres malgrat que, des de fa anys, està en un avançat estat de degradació. De fet, tal i com critica Matas, hi ha parts de l´edifici que no poden utilitzar perquè amenacen ruïna i, per això, des de fa temps no poden servir menjars.

Després d´una forta campanya ciutadana es van recollir i lliurar a l´Ajuntament més de tres mil signatures en què es demanava que es protegís el local i, finalment, l´Ajuntament va demanar un informe i va tramitar la declaració de Bé Cultural d´Interès Local (BCIL). Una catalogació que la propietat va recórrer i que inclou diversos elements com l´arrambador, miralls, fusteria o penjadors metàl·lics però que, en cap cas, entra a protegir l´estructura de l´establiment. Per això, Matas va demanar a l´Ajuntament i també als grups de l´oposició que s´impliquessin en la creació d´un Patronat seguint el model del Museu del Joguet per evitar que, en cas que els acabin fent fora de l´establiment, els propietaris acabin enderrocant-lo o convertint-lo en un altre negoci. De fet, a finals de l´any passat va rebre una notificació en la qual se´ls comunicava l´extinció del contracte. Malgrat això, no van aturar l´activitat com d´altres locals de la zona i fa unes setmanes van rebre la citació d´un judici per resoldre-ho que s´ha ajornat fins al setembre perquè els llogaters l´han recorregut. Segons Matas, el seu contracte no ha acabat i recorda que té altres litigis pendents amb l´arrendador perquè des de fa anys el negoci no compleix amb els requisits pels quals el van llogar i això els hauria suposat pèrdues econòmiques molt importants.

El Royal es va inaugurar l´any 1917 i per ell hi han passat nombrosos personatges com Fages de Climent, Buñuel o el mateix Salvador Dalí. Matas afirma que compta amb un important fons bibliogràfic i fotogràfic que documenta la història del local i que s´hi podria exposar de forma permanent en cas que es materialitzés la proposta de «museu-cafè». «Si no hi ha voluntat política ni de l´oposició ni del Govern per progtegir el local, es perdrà», afegeix.