L'Hotel Cala Jóncols, ubicat a la cala del parc natural de cap de Creus que dóna nom a l'establiment, ha posat en marxa un projecte vitivinícola conreant una vinya amb una varietat autòctona, el lledoner roig, que ha de donar en un futur una producció d'unes tres mil ampolles amb un celler que es construirà al mateix establiment. El projecte s'estrena l'any del 60è aniversari de l'hotel. El vi es dirà cala Jóncols i neixerà de la que diuen és vinya més petita de Catalunya.

S'ha creat 1,3 quilòmetres de pedra seca en un terreny amb forta pendent a la muntanya de la cala on s'han planta 4000 ceps. Ho explica un dels impulsors de la iniciativa, Juanma Gómez, de la família propietari de l'hotel que remara que «està creixent amb una rapidesa que els entesos estan admirats, en tres mesos tenen metre i mig d'alçada» i només se n'han mort quatre. Tardaran tres anys, però, per poder fer la primera verema. La varietat autòctona, «gairebé endèmica» destaquen, s'utilitza habitualment per elaborar garnatxa, però en aqueta ocasió s'espera que sigui per a un vi blanc. Les dimensions de la vinya no permetran treure'n un rendiment econòmic, tot i que s'espera comercialtizar la producció amb una elaboració que es farà en un celler propi, el quart dins el parc natural de Cap de Creus. A banda de la ubicació de la vinya, el projecte té altres trets singulars com el procés que serà del tot artesanal ecològic i biodinàmic. Aquest darrer mètode consisteix a tractar les explotacions agrícoles com a organismes unificats i individuals incloent l'ús d'un calendari astronòmic per sembrar i plantar.

El projecte suposa per a la família donar protagonisme, no només al mar, sinó també a la terra. «Agraïm tot el que tenim perquè el 90% ha vingut per mar, però la terra també té els seus potencials i volem recuperar-ho». Alhora es recupera la producció de vinya i una iniciativa turística sostenible en un entorn natural.

A l'acte d'inauguració de la vinya es va comptar amb la presència de representants de l'Ajuntament, de la Generalitat i del sector pesquer amb el president de la Confraria, Antoni Abad.

Aquest darrer va posar de manifest que per al sector, cala Jóncols ha estat sempre un lloc estratègic. Actualment una carretera permet accedir-hi amb cotxe fins a la cala, tot i que amb part del trajecte per una pista forestal. Els antics pescadors, en canvi, explicava que hi arribaven remant i s'instal·laven durant la temporada d'estiu aprofitant que hi havia una barraca de pescadors i una font d'aigua dolça. El peix l'anaven a vendre a peu a Roses. Per això Abad deia que tenien un gran record i remarcava que «la familia hagi entrat en aquesta sinergia de la vinya que és la vida que tenia el pescador, a l'estiu pescava i a l'hivern es dedicava a la vinya». Per Abad, «això és fer país i és l'arrel de l'antic pescador».

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, destacava també el fet que «qui diu que un projecte turístic no pot està casat amb un entorn sostenible d'aquest paisatge» i posava de manifest que acaba suposant la sostenibilitat del país que persones com la família representen. Va remarcar també que es recuperen els conreus en espais naturals i que s'inscriu »perfectament en les línies d'impuls de desenvolupament rural i en la recuperació dels espais agraris arreu del nostre territori»

Afegia l'alcaldessa, Montserrat Mindan, el caràcter «exclusiu» de la iniciativa que a Roses han donat altres iniciatives com el Bulli o la mateixa badia inscrita com una de les més belles del món.

L'acte d'ahir va servir per estrenar la vinya i commemorar el seixanta aniversari. Es va fer un àpat elaborat pels pescadors i una cantada d'havaneres. Michael Gómez, de la família, recordava l'eslògan, «Una família, un somni». L'establiment ofereix allotjaments, gastronomia, la possibilitat de fer-hi celebracions, i ja ha engegat altres iniciatives relacionades amb el món del vi com l'elaboració sota el mar.