En el que va ser el segon gran incendi de l'estiu, les flames es van traslladar a l'Alt Empordà, a la localitat de Portbou. El foc va cremar 20,02 hectàrees de superfície, majoritàriament de matolls, de les quals, segons els Agents Rurals, 15,3 són protegides pel PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural).

La por que es tornés a repetir un foc com el de fa tres anys va fer saltar més d'un del llit ja que l'incendi es va declarar de matinada. Malgrat l'ensurt, els Mossos no van haver de desallotjar cap veí de la població. I és que el foc es va iniciar a la vora de la?N-260 a prop d'una casa de l'exalcalde Paco Martínez però la resta de vivendes queden més lluny.

Amb tot, però, es va haver de tallar la N-260 durant set hores. Les causes de l'incendi encara no estan clares i els Agents Rurals treballen amb diverses hipòtesis, una d'elles, és que l'origen sigui la guspira d'una torre elèctrica. Ahir al vespre, efectius dels agents forestals encara estaven al lloc dels fets treballant en la investigació.

L'incendi va començar pels volts d'un quart de dues de la matinada a la zona coneguda com a coma Morisca, una àrea que s'ha cremat en diverses ocasions. En ser de nit, no hi van poder treballar els mitjans aeris dels Bombers, però tot i així i gràcies al fet que la tramuntana bufava lleugerament, es va poder encerclar la zona afectada per les flames.

Si les ratxes de vent haguessin estat molt més fortes, això hauria pogut provocar el naixement de nous focus i possiblement, que les flames s'haguessin apropat a vivendes, cosa que no va passar.

En les tasques d'extinció de l'incendi, en ser territori duaner, hi van treballar no només 25 dotacions dels Bombers catalans sinó també efectius dels Pompiers francesos i membres de les Adf (Associació de Defensa Forestal) de la zona. L'alcalde de Portbou, Josep Lluís Salas, explicava ahir que durant la nit els bombers havien actuat molt ràpidament, tot i que era complicat baixar per zones sense camins. I va destacar l'ajut dels bombers francesos, a qui va felicitar.

Durant tota la nit, els efectius d'extinció d'incendis van treballar en aquesta zona de vegetació del coll dels Belitres. En un primer moment, els efectius van prioritzar i controlar el flanc esquerre, que tenia més potencial. I, després les tasques d'extinció es van concentrar en acabar de tancar el perímetre i controlar el flanc dret, que anava en direcció a mar.

Al voltant de tres quarts de set del matí, es va donar el foc per controlat. El tall de circulació de la N-260 a Portbou es va mantenir en els dos sentits de la marxa fins al voltant de dos quarts de nou del matí per facilitar les tasques d'extinció dels operatius. A més dels efectius d'extinció d'incendis, al lloc de l'incendi també s'hi van desplaçar efectius dels Mossos d'Esquadra, dels Agents Rurals, de la Guàrdia Civil i del SEM (Sistema d'Emergències Mèdiques), que hi va desplaçar una ambulància amb caràcter preventiu.

Pel que fa a les causes de l'incendi, els Agents Rurals es troben investigant-les. S'apunta que hi podria haver hagut una guspira d'una torre propera que podria haver-lo originat, però tot està obert encara.

Segons va relatar l'alcalde el foc va començar just al costat de la casa de l'exalcalde i segons els testimonis, «uns diuen que sembla que hauria començat darrere de la pista de tennis i altres per la zona de la piscina» i va afegir que també s'estava examinant «si un fanal hauria pogut provocar un curtcircuit».

Eixamplar la via

L'alcalde Portbou va assegurar ahir que tornen a demanar que s'arrangi la carretera, que és estreta i amb molts revolts. «Aquesta vegada no hi ha hagut cap problema a la carretera però ja és hora que s'hi actuï. Ho hem demanat però és una qüestió de diners». De fet el que vol Portbou és que almenys es millori amb una actuació senzilla que permeti reduir algun revolt i eixamplar la via. És l'únic tram que falta, es va actuar des de Colera a Portbou.