Les indecisions de l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, sobre si cobrar una dedicació exclusiva de la Diputació de Girona com a vicepresidenta del Patronat de Turisme o de l'Ajuntament va portar ahir fins i tot a aturar el ple uns minuts. Ho va fer per sorpresa del seus propis regidors i davant les crítiques per defensar que cobrar de la Diputació és una manera d'estalviar-ho a la ciutat. La maniobra va generar, a més, que el dos regidors del PP, que sembla que pretenien votar tots dos a favor o abstenir-se, tornessin a evidenciar les diferències i Maria Àngels Olmedo votés en contra. Es va aprovar amb 11 dels 20 regidors presents al ple -en faltava un de Compromís-. El vot del PP va permetre tirar-ho endavant.

L'aprovació de les retribucions i els càrrecs de confiança han estat el primer episodi complicat per un govern en minoria, que té 10 dels 21 regidors. Al primer intent s'esperava l'abstenció dels dos regidors del PP amb els quals tenien un acord però que a última hora es van fer enrere. Per poder tirar-ho endavant, la proposta inicial s'ha rebaixat un 29% en global. Els cobraments per assistències un 10% i respecte a les dedicacions (quatre exclusives i tres de parcials) es retirava la de l'alcaldessa de Figueres passant a tres d'exclusives i es rebaixaven sous uns cinc mill euros l'any. Excepte el PP que optava per l'abstenció, va dir la portaveu, Maria Àngels Olmedo, la resta (ERC, CUP, i C'S -el regidor de Compromís no hi era-) van continuar considerant-ho excessiu. L'anterior mandat hi havia una exclusiva i dues de parcials.

Però la posició del PP i el debat va acabar donant un gir. Felip tindrà una dedicació exclusiva de Diputació d'on cobrarà 60.000 euros l'any i en cobrarà uns dos mil al mes de Figueres per assistències.

El portaveu d'ERC, Albert Testart, va posar de manifest que una "dedicació és aquella ocupa tot el temps disponible d'una jornada laboral, "a la qual es dedica mínimde 40 hores" i "esperem que ho faci" i per tant, va dir, "entenem que a l'alcaldia li dedicarà massa poc temps". Felip passaria a cobrar en conjunt un total de 82.000 euros l'any, la major part provinent de la Diputació. La justificació de l'alcaldessa va acabar evidenciant la percepció del funcionament a alguns ajuntaments, en què els alcaldes cobren d'altres administracions dedicacions exclusives obrint el dubte sobre si realment fan les hores que els pertoca o és només una compensació per no cobrar del seu municipi.

Per Felip "per què ho ha de pagar l'Ajuntament si ho pot pagar la Diputació", una afirmació que Natàlia Sanchez de la CUP, va insistir a demanar que quedés clara per considerar que era una forma molt "frívola" de parlar dels béns públics i va qualificar "d'aclariment totalment inadequat". Felip va insistir després que farà les dues feines dedicant-hi moltes hores del dia i sense descuidar-ne cap però l'aclariment va ser insuficient i no va aturar les crítiques. Davant d'això Felip va acabar optant per dir "introduïm una esmena perquè la dedicació exclusiva passi a formar part de l'Ajuntament de Figueres i no cobraré dedicació exclusiva de la Diputació". Aquí les cares de sopresa van ser també dels regidors del govern i veient la situació va decidir fer un recés, per tornar i dir "mantindrem el dictamen tal com està".

"És curiós, tirem endavant, enrere, quan la més justificada és la seva", deia el regidor de C's Héctor Amelló; "sorpresa amb la improvisació amb què es gestiona", va dir Sanchez i finalment Olmedo va acabar donant el darrer gir i manifestant que passaria de l'abstenció al vot en contra veient com estan les coses.

El regidor popular Diego Borrego, en canvi, que en no ser portaveu no va intervenir, hi va votar a favor. Serà finalment només amb ell amb qui sembla que el govern té un acord perquè paticipi d'alguns projectes com el barri de Sant Joan o el desenvolupament de l'entorn de la Sala Edison.

Les retribucions es van aprovar per majoria amb el vot popular. L'alcaldessa, Marta Felip, va defensar la necessitat de percebre una remuneració per la feina dels regidors i va apuntar que suposa un 1% del total del pressupost , uns 10 euros l'any per habitant.

Tres càrrecs de directiu

També es va aprovar els quatre càrrecs de confiança que es contractaran que l'oposició també va considerar excessius i nous directius. El nou govern ha aprovat el nomenament de tres nous càrrecs directius, unes places que es cobriran fent un concurs de mèrits. S'espera contractar una persona al capdavant d'Urbanisme, una a l'atenció a les emergències socials, cohesió i seguretat; i una a serveis urbans.