Estudiar al futur conservatori musical de Figueres costarà sis vegades més que fer-ho al de Girona. Són les xifres que amb la intervenció de la CUP es van posar sobre la taula al ple de dijous, en el qual es va aprovar el darrer tràmit previ a obrir el concurs perquè el gestioni una empresa o entitat. Al ple es va qüestionar que s'obri amb unes quotes tan elevades. Per la CUP serà un servei "elitista",per a ERC, "poc equitatiu", i per al PP, s'hauria de mirar que anés a la baixa. L'estudi per exemple d'un instrument suposa un total anual d'uns cinc mil euros. L'alcaldessa, Marta Felip, va defensar que encara serà més econòmic que haver d'anar a Barcelona com passa ara si es volen cursar els estudis superior i que en un futur es pretén subvencionar.

El nou conservatori s'espera obrir aquest curs, tot i que encara s'ha de resoldre la concessió. Segons va explicar la regidora d'Educació Mar Casas, s'utilitzaran les aules de la primera i segona planta fora de l'horari lectiu, de dos quarts de quatre de la tarda a dos quarts de deu del vespre. L'accés serà per una entrada independent. L'aprovació del conveni de col·laboració amb la Generalitat per a la creació del conservatori, segons l'alcaldessa de Figueres suposa "l'últim pas per crear definitivament el servei" que ja s'esperava posar en marxa l'any passat. Està pendent de tancar el tràmit per la concessió de la gestió a una entitat que s'haurà d'encarregar de portar tot el necessari, des del personal al material.

El conservatori permetrà resoldre la manca d'oferta a d'estudis musicals, sobretot dels dos cursos d'estudis superiors. Segons Felip, el conservatori de música de Girona, l'únic a la província, està saturat i els estudiants s'han de desplaçar a Barcelona. El de Figueres serà el primer fora de la capital de província.

Però la posada en marxa del servei es fa amb uns preus per sobre els de la resta de conservatoris, un fet que va portar l'oposició a qüestionar el model. La regidora de la CUP, Montse Boher, va dir que "serà un servei marcadament elitista" perquè la matricula anual serà de 660 euros que puja 150 euros més si hi ha instrument. I a això s'hi sumen les quotes de 372 euros o 412 mensuals. Per Boher són "exageradament elevats", sis vegades més car que el de Girona. "La música i l'art han de ser eines de cohesió social i no de segregació local", va dir. Des del PP, la portaveu, Maria Àngels Olmedo, va posarde manifest que hi donaven suport però "s'hauria de millorar el finançament". En la mateixa línia es va posicionar Albert Testart d'ERC que considera que és "poc equitatiu per a la ciutadania". L'alcadessa va apuntar que la voluntat del govern era "que els preus anessin a la baixa però si voliem tenir el conservatori era el moment oportú". Les lleis estatals impedeixen que una població pendent d'estabilitat pressupostària financïi un servei d'aquest tipus. Per això l'Ajuntament no pot aportar subvencions al servei i s'han de plantejar uns preus que permeti als futurs gestors obtenir els beneficis necessaris per fer funcionar el conservatori. "Això canviarà en un futur quan sigui possible subvencionar-lo", va dir Felip, que també va deixa clar que encara que els preus siguin elevats, als estudiants encara els surt més a compte que haver-se de desplaçar a Barcelona per fer classes dels cursos superiors.