L'Ajuntament de Roses convocarà una consulta vinculant per decidir si es manté l'empaitada d'ànecs i el correbou, tot i que per aquest estiu es manté. Un dels motius que ha portat a aquesta decisió és l'entrada al govern de Gent del Poble (GdP) que sempre s'ha mostrat contrari a les celebracions amb animals. El regidor de Festes, Francesc Giner (GdP), constata que la població està dividida i que serà una manera de decidir-ho. Manifesta que serà per a properes edicions perquè es farà «ben fet» i que sigui vinculant.

Giner ha posat de manifest «a la passada legislatura sempre hem estat votan en contra» i es va demanar durant els darrers tres anys la celebració d'una consulta. Per això durant les negociacions pel pacte de govern va ser un tema que es va tractar.

El govern encara no ha començat els tràmits però la idea, explica el regidor, és fer una pregunta que plantegi «si volen que continuïn fent festes amb animals».?La població està dividida i és una situació que s'evidencia cada any perquè fins i tot dins el propi govern convergent hi havia diferents opinions sobre el tema amb vots contraris durant l'aprovació al ple. Giner explica que no serà una consulta simple sinó un referèndum «ben fet» que podria incloure preguntes sobre altres temes per aprofitar que es tramita i donar veu a la ciutadania.

Roses i l'Escala són de les poques poblacions que mantenen la tradicional empaitada d'ànecs, una activitat al mar que consisteix a deixar anar els ànecs i que els nedadors els atrapin. Formen part d'una jornada de jocs d'aigua. Tot i que s'han anat incorporant altres elements com el llençament d'objectes, continuen sent un dels atractius de les cucanyes que tenen tant defensors com detractors.

A Roses la festa l'organitza l'Associació d'Amics de les Festes i Tradicions de Roses que sempre ha defensat el bon tracte que es dóna a l'animal que no s'entrega com a trofeu. Els defensors també recorden que d'aquí tres anys farà cent anys que es té constància que se celebra per la festa.

Però els contraris insisteixen que no cal utilitzar animals per a fer una celebració encara que no s'acabin donant de trofeu, que s'estressen i els perjudica. Per això és habitual per la festa que hi hagi protestes. La presidenta dels Amics dels Animals de Roses, Mercè Homs, remaca que fa tres anys que recullen signatures perquè se celebri la consulta. Considera que costarà molt treure la celebració perquè està molt arrelada però insisteix que es digui el que es digui, hi ha un maltractament als animals. Per aquest estiu esperen continuar les protestes com cada any perquè se suprimeixi de la programació. No són la única entitat que s'ha queixat, també ho ha fet l'Associació Contra la Tortura i el Maltracte Animal que ha presentat de forma insistent des de fa anys al departament de Medi Ambient de la Generalitat. A banda de l'empaitada, a Roses es protesta també pel correbous on es deixen anar els animals que corren darrera la gent.

Festa Major el mes vinent

El correbous se celebrarà el 15 d'agost de deu a dotze del migdia i de quatre a sis de la tarda a l'antic càmping Bahia. L'endemà a l'espigó de la Riera Ginjolers a les dotze hi haurà l'empaitada.

L'empaitada i el correbous són les dues úniques celebracions que es fan amb animals. Roses va aprovar una moció al maig de 2013, quan es prohibia l'exhibició d'espectacles amb animals exòtics.