El Tribunal Suprem ha ordenat al Tribunal Superior de Justíca de Catalunya (TSJC) repetir un contenciós interposat per Iaeden - Salvem l'Empordà contra el parc eòlic de la Jonquera perquè no es va incloure l'estudi d'impacte ambiental i, per tant, conclou que no tenien tots els arguments necessaris per emetre el dictamen. L'entitat denuncia el menyspreu tant de l'Administració com del TSJC al possible impacte dels macroparcs eòlics com el que Windmaster preveia amb 17 aerogeneradors a Sant Julià, a la Jonquera. El litigi ha costat 10.000 euros i l'entitat fa una nova campanya per recollir fons.

Iaeden ha posat de manifest que un dels problemes, com en la majoria de parcs que s'han tramitat a la comarca en els darrers anys, és que s'ubiquen en paratges naturals amb un fort impacte i que en el millor dels casos el que «demana l'administració, no es pot considerar fiable, si aquest és encarregat i pagat per l'empresa promotora del projecte». En aquest cas es va proposar al TSJC?que es practiqués una prova pericial per part del Consell de Protecció de la Natura sobre l'impacte ambiental i les afectacions a l'avifauna que era una de les principals preocupacions. El tribunal la va admetre però va ordenar que ho fes un enginyer industrial. Pel cost i perquè consideren que no serviria per avaluar l'impacte, es va impugnar «el canvi arbitrari del pèrit per part de la Sala». Fins a tres vegades el tribunal va optar perquè ho fes un pèrit enginyer industrial. Es dóna la circumstància, explica l'entitat, que l'estudi de l'empresa promotora comptava únicament amb la intervenció de dos enginyers industrials, havent passat per alt importants impactes ambientals i en particular els faunístics i «no havent-se pronunciat sobre l'existència d'una important ruta migratòria documentada en estudis existents ni respecte als impactes a l'avifauna». Després que el TSJC?en quatre recursos diferents optés pel mateix tipus de pèrit, van renunciar fer la prova, però van tornar a demanar a les diligències finals que es fes la prova. I justament el TSJC va dictar sentència desestimatòria del recurs basada en què no havien provat les greus afectacions ambientals que haviem invocat.

Es va presentar un recurs de casassació al Tribunal Suprem amb data 9 de febrer de 2012. Iaeden ha explicat que es van aportar diversos motius, entre els quals el TSJC?«ens va deixar indefensos en denegar-nos l'aportació d'una prova pericial per una institució científica adient i també per imposar arbitràriament un expert fora de les nostres possibilitats econòmiques i titulació inadequada.

El TS els dóna la raó, revoca la sentència i ordena obrir de nou el procediment judicial amb, aquesta vegada, la prova pericial per part del Consell Català de Protecció de la Natura, tal com havia proposat Iaeden. A més, els retreu l'actuació «immotivada i manifestament inadequada» que va generar indefensió a Iaeden.

Autoritzat des del 2006

El projecte es va presentar el 2002 i després d'algunes modificacions es va tramitar amb 17 aerogeneardors de 125 metres d'alçada (torre de 80 metres i aspes de 90 metres de diàmetre) i una línia d'evacuació de 24,5 km. La Generalitat va autoritzar el projecte el 2006, tot i l'oposició dels partits de la Jonquera i de les entitats. Un any després es va interposar el contenciós administraitu.

L'entitat posa de manifest la necessitat i importància d'aquest document perquè un macroparc eòlic pot suposar moltes afectacions. En el cas de la muntanya de la Jonquera, tindria un impacte, diuen, en una zona d'alt valor natural que està dins el PEIN?del massís de Salines-Alta Garrotxa i la Xarxa Natura 2000. També és un Paratge Natural d'Interès Local i connector ecològic entre el massís de les Salines i l'Albera. Consideren que el projecte afectava una zona d'especial interès per a l'avifauna a nivell internacional. Tenia impacte en punts on hi ha tortuga mediterrània i hàbitats protegits com l'alzinar muntanyenc i les suredes. També hi ha jaciments arqueològics. Un dels arguments era que «la muntanya de Sant Julià es troba dins la principal ruta migratòria d'aus que connecta la península amb el nord d'Europa: el coll del Pertús», diu l'entitat

El litigi ha costat 10.000 euros i «davant d'aquesta xifra, que se suma als altres casos que hem portat als tribunals en els darrers anys, ens veiem obligats altra vegada de demanar la col·laboració de tothom qui vulgui i pugui ajudar en la defensa del territori», diu l'entitat.