Les jubilacions i, molt especialment, la fi dels anomenats llo?guers antics van fer que molts establiments emblemàtics del centre de la ciutat tanquessin portes a principis d'aquest any. La situació, però, ha portat també un increment considerable dels lloguers, que en alguns punts com la plaça de l'Ajuntament poden arribar a enfilar-se fins als 3.000 euros mensuals. Aquesta situació i la ubicació estratègica al mapa de Figueres propicia que a l'elevada demanda ja existent de grans cadenes s'hi sumi que només aquestes poden assumir rendes d'aquest tipus. La recent instal·lació d'un Subway a tocar de la plaça, la demanda de llicència per obrir un restaurant Wok a l'antiga perfumeria Lolita o la instal·lació d'un Massimo Dutti als baixos de l'edifici que s'està construïnt de nou al carrer Peralada són algunes de les obertures imminents que es preveuen però n'hi haurà més. L'alcaldessa, Marta Felip, diu que volen preservar i potenciar el petit comerç amb beneficis fiscals per compensar aquesta allau.

«El cert és que en els últims dos-tres anys el comerç de Figueres ha viscut una autèntica transformació, que encara té recorregut perquè hi ha una demanda molt forta de locals. Les àrees d'expansió de les empreses saben que Figueres és un bon lloc i fa que augmenti l'interès», diu Felip.

Tant és així que, malgrat que al carrer de la Jonquera molts establiments històrics han tancat i el carrer sembla abandonat, hi ha prevista l'obertura d'una cadena francesa de plats cuinats, s'hi ha instal·lat un Subway i s'especula amb la possible obertura d'una Zara Home. L'antiga Lolita podria convertir-se també en un restaurant de menjar oriental i al carrer Besalú també s'està rehabilitant un antic edifici que ja té comprador. A la Rambla amb carrer Girona, on hi havia la Caixa Penedés, s'hi obrirà un Intimissimi i així un llarg etcetera.

L'èssencia del centre

L'alcaldessa diu que estan contents que vinguin perquè són llocs de feina però que la voluntat del govern municipal és preservar l'essència del comerç d'autor a la ciutat. «Per una banda, van aprovar el catàleg d'establiments singulars que obliga als nous inquilins a mantenir els aspectes emblemàtics i, per l'altra, volem incentivar els petits comerciants amb bonificacions amb les taxes d'obertura de nous locals o bé amb beneficis fiscals a l'obertura a barris. Tot això ho volem fer via ordenances», explica.

Felip reitera que és l'única via que té l'Ajuntament perquè no pot incidir en els preus de lloguer que posa la propietat privada. Per això diu que han de buscar altres vies per evitar que al centre només hi quedin grans companyies.