L'Ajuntament de Figueres i el Consell Comarcal han acordat redactar un projecte executiu de construcció d'un nou centre d'accollida d'animals per resoldre el problema que des de fa temps s'arrossega amb l'actual Protectora. L'espai el gestionaria el Consell i, per això, la previsió és que en breu es presenti al Consell d'Alcaldes un estudi sobre els costos i les vies de finançament del projecte. Tot i que no han volgut concretar quin emplaçament s'estaria estudiant, la idea podria passar per recuperar la plantejada fa anys a Pedret i Marzà adaptant-la a les necessitats actuals. L'Ajuntament va obrir un expedient sancionador amb una multa de 12.000 euros al centre per excés de soroll però no l'ha executat amb l'objectiu de trobar una sortida a la situació actual. I és que, a banda dels sorolls, asseguren que s'hi han avaluat "deficiències tècniques i urbanístiques".

L'Ajuntament assegura que en els darrers mesos s'han mantingut contactes entre totes les parts per detectar els problemes i "explorar alternatives per solucionar la qüestió a curt i mitjà termini". En la darrera trobada del passat 24 d'agost amb el president del Consell, Ferran Roquer, a la qual també van assistir el regidor de Medi Ambient, Francesc Cruanyes, i el del Consell, Josep M. Cervera, es va acordar la redacció del projecte per a fer unes instal·lacions supramunicipals i de caràcter mancomunat. La idea, segons va explicar Cervera, seria que l'ens comarcal gestionés el centre. Per això, està previst que properament es presenti un estudi sobre el cost que tindrà i com es finançarà.Preguntats sobre la possibilitat que es recuperi la idea de fer un centre a Pedret i Marzà, des de l'Ajuntament diuen que encara no està tancada la ubicació però que es planteja fora del nucli urbà i, possiblement, de la ciutat. Amb tot, insisteixen que hi ha una voluntat "ferma" de resoldre la problemàtica.

L'alcaldessa, Marta Felip, diu que "és important resoldre una situació que no pot esperar més, per les molèsties que les instal·lacions actuals ocasionen als veïns i per millorar les condicions dels mateixos animals acollits". Per la seva banda, Cruanyes diu que tot i que valoren la tasca que ha estat fent durant tots aquests anys la Societat Protectora d'Animals i Plantes -l'entitat privada que s'encarrega actualment del servei-, "les actuals instal·lacions han quedat insuficients i entorpeixen la convivència urbana".

El problema fa temps que s'arrossega propiciada, sobretot per les queixes veïnals de sorolls. La Protectora sempre ha defensat que es tracta de dos veïns que s'hi oposen i recorden que donen un servei que no fa l'Administració. De fet, defensors i detractors han recollit signatures en un i altre sentit. L'Ajuntament, però, diu que el problema va més enllà. Per això, han convocat per a avui una reunió informativa amb els portaveus municipals, tècnics, juristes i enginyers per posar sobre la taula les condicions en què es troba l'espai. I és que, a banda de l'excés de soroll pel qual van tramitar una multa mai executada, el govern manté que està viciada de problemes "tècnics i urbanístics" que cal resoldre.