Un jove de 31 anys que viu als Hostalets d'en Bas denuncia que un agent de la Policia Nacional el va agredir quan l'escorcollava en un control a la zona de la Porta Catalana, al peatge de l'AP-7 de la Jonquera. Això es va produir el dissabte passat cap a dos quarts de deu del matí, quan Esteve Carbonés anava cap a?França a treballar. Assegura que quan el van aturar, l'agent li va dir que on anava i que li va contestar en català però que, en fer-ho, el policia li va dir «conteste en un idioma que entienda, que esto es España i se habla español». El noi assegura que li va contestar «perdó, però aquí també es parla català» i que el va fer sortir del vehicle amb «males maneres» i que li va donar «dues coces als turmells i em va escorcollar amb molt males maneres». Mentre això passava, hi havia cinc agents de la Policia Nacional més que miraven els fets. I que ell finalment «per evitar que la cosa anés a més, vaig contestar en castellà» i que va ser llavors quan el policia «em va dir, ahora sí que hablas español». Un cop va tenir el DNI, diu el veí d'Hostalets d'en Bas, l'agent el va informar que li obria una acta «i no em va voler donar ni la còpia ni tampoc em va voler dir cap dada seva». Carbonés va denunciar l'actuació als Mossos.

El noi, que és guia, va sovint a la zona i diu que mai li havia passat una cosa semblant. Lamenta que cap dels agents va fer res per ajudar-lo. Només un policia i «d'amagat» li va dir que «també tenia fills que parlaven català i que no callés».

De la seva banda, fonts de la Policia Nacional no neguen que hagin denunciat el jove per una falta lleu per obstrucció a la feina de l'agent però els motius divergeixen de la versió del noi. D'entrada, asseguren que el policia -com diu en l'acta- va fer aturar el cotxe i que el jove parlava pels mans lliures del cotxe i que no va ser fins a cinc vegades de demanar-li el DNI que va parar de parlar i l'hi va donar. És cert, asseguren, que el noi li va parlar amb català i que el policia li va dir que no l'entenia i que si podia parlar-li castellà -és de Pamplona.

Va ser llavors, quan el noi es va encarar als policies i quan li van demanar que baixés del vehicle i el van escorcollar amb les mesures de seguretat habituals. El noi va insultar dient «sois los perros del estado opresor». Per això i un cop escorcollat, el va denunciar per una infracció a l'article 37.4 de la llei orgànica 4/2015. També afirmen que abans de marxar va amenaçar de denunciar i que l'agent li va donar l'adreça de la comissaria de la Jonquera. El noi, segons fonts del cos, es va negar a signar l'acta de l'agent i per això no en té còpia.