L'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Figueres està estudiant contractar una empresa externa que permeti combatre plagues de mosquit tigre, comú, paneroles, rates o coloms a la ciutat. El regidor, Francesc Cruanyes, va explica al darrer ple que la idea és que permeti durant l'any fer tasques de prevenció i que es pugui actuar d'urgència quan hi hagi repunts o casos greus. De fet, l'Ajuntament ja ha hagut de fer intervencions d'urgència durant les darreres setmanes arran de la detecció de diferents punts amb focus de mosquit tigre.

L'edil de Medi Ambient va explicar que «s'han fet actuacions d'urgència i se'n faran tantes com calgui atès que, tal i com ja ens han fet saber els experts, el mosquit tigre ha tingut aquest any una incidència superior a la d'altres anys». En aquest sentit, va dir que Dipsalut té una delegació dedicada a aquesta problemàtica però que des dels serveis tècnics s'estan estudiant noves possibilitats de cares a la nova temporada. I és que, segons va dir, aquest insecte ?desapareix amb les primeres jornades de fred i això els permetrà començar a treballar de cares a ?l'any que ve.

Cruanyes va respondre així a les crítiques de Compromís d'Esquerres per Figueres per la gestió feta amb el mosquit tigre. No obstant això, el regidor de l'àrea va dir que la intenció de l'Ajuntament no és només lluitar contra aquesta problemàtica sinó també contra altres plagues com el mosquit comú, les paneroles, les rates, els coloms o colònies de gats. «Nosaltres el que perseguim és un pla integral per combatre-les», va insistir.

Per això, va dir que no només estan estudiant la integració al Servei de Control del Mosquit Tigre sinó que estan estudiant la contractació d'una empresa externa que permetria al llarg de l'any fer tasques tant de prevenció com la intervenció en cas de detectar incidències majors. El regidor de Compromís Xavier Monfort per la seva banda, va celebrar que «hagin fet actuacions d'urgència encara que passessin de les recomanacions que els vam fer fa temps».

A més, l'edil va preguntar si tenien constància que a l'hospital de Figueres s'hagi atès algun cas de Chikungunya, una malaltia que transmet aquest insecte a través de la seva picada i que provoca febre alta, forts dolors articulars, malestar general i erupcions cutànies. Cruanyes va dir que van detectar-ne un cas que va resultar ser una falsa alarma.

L'Ajuntament va anunciar ?actuacions d'urgència a finals d'agost en focus localitzats a la zona del carrer Nord, on aquest diari va ?publicar el cas d'uns veïns que ?denunciaven que els abocaments en un solar abandonat provocaven seriosos problemes amb aquest mosquit. La intervenció va ?consistir a llençar un producte antilarvari als embornals on se'n va detectar una presència notable. En aquest cas, va ser la Man?comunitat Intermunicipal Voluntària del ?Servei de Control de Mosquits de la Badia del Baix Ter qui es va ?encarregar de fer les actuacions.