El sou de l'alcalde de Bàscara, Lluís Saurina, se sotmetrà avui a consulta tal com es va comprometre ERC. Els veïns podran decidir si cobra un sou mínim interprofessional, que són 6.080 euros a l'any, o bé el que recomana l'Associació Catalana de Municipis per a poblacions d'entre 500 i 1.000 habitants, que és d'aproximadament 17.500 euros l'any. La consulta la farà una associació perquè, atès que la llei de consultes ha estat objecte de recurs, no la pot fer l'Ajuntament.

El col·lectiu La Resclosa són els carregats de fer-se càrrec de l'organització de la consulta amb les dues opcions de sou. Amb aquesta acció, el grup d'ERC-AM dóna compliment avui al que es va comprometre durant la campanya electoral. La primera mesura va ser rebaixar el sou que cobrava l'anterior alcalde, Lluís Lloret, uns mil euros. Cobrava uns 2.200 euros, i mentre no se celebrava la consulta s'ha establert un sou provisional.

L'equip de govern no ha pogut organitzar la consulta perquè la llei de consultes ha estat objecte de recurs i, per tant, un òrgan de govern no pot convocar-la. Tampoc ho pot fer al mateix espai on hi haurà les urnes de la votació d'avui. Una de les organitzadores, Gisela Pagès, ha explicat que s'instal·larà una taula a la plaça Major, davant de l'edifici de l'ajuntament, per facilitar a la gent que pugui votar als dos llocs, a les eleccions i pel sou de l'alcalde. Disposaran d'unes paperetes on hi haurà les dues opcions. Podrà votar tothom a partir de divuit ans des de les nou del matí a les vuit del vespre.

L'alcalde de Bàscara va explicar en donar a conèixer la consulta que consideren que l'Ajuntament és una empresa que està al servei dels ciutadans i, per tant, deixen a les seves mans què ha de cobrar l'alcalde. Per això el resultat de la consulta serà vinculant. A més, s'espera que sigui el primer pas de tot un seguit de consultes de projectes i actuacions que volen portar a terme a la població al llarg del mandat. Un altre dels compromisos dels republicans durant la campanya va ser l'encàrrec d'una auditoria per saber la situació econòmica de l'Ajuntament. En aquest cas està previst que l'aprovació perquè es tiri endavant es porti a terme al proper ple municipal. Creuen que el deute real de l'Ajuntament podria rondar els quatre milions d'euros.

ERC va guanyar les eleccions traient del govern els convergents després de 32 anys.