Un sisme de tres graus a l'escala de Richter registrat ahir al migdia mar endins a l'alçada de Port de la Selva va sorprendre els veïns de les poblacions properes del nord de cap de Creus fins a Roses on van sentir com una forta explosió i certs tremolors. No es van produir danys, però els serveis d'emergència van rebre diverses trucades alertant de l'explosió.

L'Institut Geogràfic Nacional donava l'avís de sisme quan passaven dotze minuts de les dotze del migdia amb magnitud de 3,2 i localització al Port de la Selva. L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya confirmava i el situava al mar entre el Port de la Selva i Llançà que es va donar quan passaven dotze minuts de les dues del migdia amb l'epicentre al mar i molt superficial. Es va percebre a tot el cap de Creus, la zona del sud de França a tocar Portbou i una petita zona interior a tocar cap de Creus, com Vilajuïga o Pau.

Les persones que el van sentir van relatar la majoria que tenir la impressió d'una forta explosió, però altres van pensar que eren avions o petards. El Port de la Selva va ser la població més propera, però hi havia testimonis des de Roses a Vilajuïga. Alguns no van sentir tremolors, mentre altres sí van notar que trontollaven els elements de les vivendes. «Erem a dalt del mirador de Sant Pere de Rodes i he sentit com dos trons», deia Catherine Claudy o els alumnes de Les Clisques del Port que van veure com es movien els plats, relatava un nen. «Les senyoretes ens han dit que era una avió, però no les hem cregut, i després ens ha explicat que era un terratrèmol», deia una altra alumna, la Txell.

A Roses, Joan Esteve Danés se sorprenia que fos un terratrèmol per la força del so, que semblava una explosió. En els darrers anys se n'han produït altres però assegura que el so era molt diferent.

El telèfon d'emergències 112 va rebre catorze trucades relacionades amb el sisme, segons va informar Protecció Civil, que va activar la prealerta del pla Sismicat.

Poc després de produïr-se es va desvetllar la incògnita i es va informar que es tractava d'un sisme i que no havia produït danys. El regidor de Port de la Selva, Roger Pinart, vha assenyalar que en deu minuts se'ls va aclarir que era un terratrèmol. «Un cop hem sabut que era un terratrèmol, fins i tot hem fet anar els vigilants municipals fins a la punta de cap de Creus per descartar risc de tsunami», deia.

En els darrers tres anys la zona ha viscut dos terratrèmols més que ha percebut la població i l'any passat se'n va registrar un de similar a Palamós.