La Direcció General de Polítiques Ambientals ha emès un informe d'impacte ambiental favorable pel que fa al projecte de restauració dels ecosistemes costaners de la Pletera, a l'Estartit (Baix Empordà). D'aquesta manera, donen llum verda a aquest projecte que ha tramitat l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i que té com objectiu recuperar i restaurar les dunes que hi havia en aquesta maresma. Un espai que es va veure afectat per un projecte d'urbanització que va arrencar a finals dels anys 80 i on es van construir passejos, accessos i un bloc d'habitatges però que, finalment, no va desenvolupar-se. A més, també es vol incrementar els nuclis de població del fartet, un peix en perill d'extinció.

En concret, la Direcció General de Polítiques Ambientals del Departament de Territori ha determinat que el projecte no s'ha de sotmetre a avaluació d'impacte ambiental ordinària perquè l'actuació prevista no té efectes adversos significatius en el medi ambient de la zona.

El projecte de restauració dels ecosistemes costaners de la Pletera, a l'Estartit ha estat promogut i tramitat per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i té com objectiu restaurar la zona i les dunes que hi havia anteriorment en aquesta maresma, situada darrere la platja de l'Estartit. Aquest espai es va veure afectat durant els anys 80 quan a la zona es va iniciar la construcció d'una urbanització - es van fer els passejos, accessos i un bloc d'habitatges- que finalment no va continuar endevant.

Per restablir les característiques geomorfològiques de la zona i la seva funcionalitat ecològica, s'han definit quatre bandes paral·leles a la línia de la costa. La primera consisteix en restaurar les dunes mòbils que hi havia hagut en aquesta zona, la segona banda estarà formada per una barreja de sorra i argila mentre que la tercera comptarà amb llacunes d'aigua i la última estarà formada per maresmes.

Paral·lelament, el projecte també vol incrementar els nuclis de població del fartet, un peix endèmic en perill d'extinció a la península ibèrica. Per fer-ho, es seguiran els criteris del projecte LIFE, 'Restauració i ordenació de les llacunes i sistemes costaners del Baix Ter', que es va desenvolupar en aquesta mateixa zona entre els anys 1999 i 2003. Per garantir que els peixos puguin sobreviure, s'ha previst construir les llacunes en forma de mosaic d'aigua i sense comunicació amb el mar per limitar així l'entrada de depredadors marins. A més, es faran de manera que hi pugui créixer una planta aquàtica concreta, la 'Ruppia cirrhosa', que és l'hàbitat característic d'aquest peix.

En principi, el projecte preveu enderrocar els vials i les infraestructures que es van construir i retirar les runes que s'han acumulat en diversos punts. També s'ha previst restaurar la llacuna Fra Ramon i es delimitaran itineraris perquè els visitants puguin recórrer aquest espai sense afectar al medi ambient.

Per últim, des del Departament de Territori expliquen que s'ha incorporat al projecte l'aplicació de mesures toves en la gestió dunar per recuperar les formes perdudes que hi havia a la Pletera i la vegetació associada que habitava a l'indret abans que s'hi comencés a construir.