L'Ajuntament de l'Escala ha donat fins al 3 de desembre a la companyia Vodafone per retirar l'antena instal·lada en un edifici a la plaça de les Escoles. Si no compleix el requeriment es retirarà de forma subsidiària. La companyia l'ha posat en servei. Veïns de l'Escala han començat una campanya per pressionar perquè s'aturi l'activitat.

A la Junta de Govern del 14 d'octubre es va aprovar, segons informa Ràdio l'Escala, requerir la desconnexió i retirada amb l'advertiment de sanció econòmica. Es fixava el 3 de desembre com la data límit per complir amb el requeriment. La decisió es va prendre després que la companyia no fes cas del requeriment anterior per treure l'equipament.

El 7 de maig es va incoar expedient per decret d'alcaldia després de veure que s'havia instal·lat al terrat d'un edifici sense permís. Es va obrir expedient perquè incompleix la normativa urbanística per superar l'alçada permesa i perquè no és una obra que es pugui legalitzar. Es requeria la desconnexió i retirada. Cinc mesos després els veïns van veure de forma sobtada que tenien cobertura al mòbil -fa anys que hi ha problemes al centre- i que hi havia operaris manipulant la instal.lació. Es va donar avís a l'Ajuntament que va demanar informes tècnics i jurídics i va aprovar el nou requeriment. Segons veïns, ahir mateix hi havia de nou operaris a l'antena però continua donant servei. Tal com publicava ahir Diari de Girona, a través de l'Associació de Radiacions Nocives s'han fet medicions. Els nivells eren d'entre 1,2 i 4,5 en punts propers quan es considera adequat, segons resolucions del Consell d'Europa, que estiguin per sota els 0,6 volts per metre. Els veïns no consideren que a pocs metres d'una escola i un institut sigui el lloc més adequat per instal·lar una antena. S'ha començat una campanya. S'estan recollint signatures a través de plataformes digitals i s'han deixat instàncies a diferents punts perquè els ciutadans omplin i que s'esperen portar després a l'oficina d'Atenció al ciutadà. A banda del fet que incompleix la normativa urbanística, consideren que les radiacions suposen una contaminació ambiental i perjudicial per a la salut.

Diari de Girona ha contactat amb la companyia Vodafone que encara no ha respost si compliran el requeriment municipal. Les noves normatives que permeten instal·lar aquest tipus d'equipaments en edificis si s'ha arribat a un acord previ amb el propietari beneficien les companyies i generen més dubtes a les administracions locals a l'hora d'actuar. En aquest cas es va situar justament sobre l'edifici que és propietat d'un familiar d'un exregidor de CiU i d'una persona que anava a la llista a les passades eleccions, tot i que no estan al govern.