El Bisbat avança en els diferents projectes per protegir la basílica de Castelló d'Empúries amb greus problemes en diferents sectors. Un d'ells és la zona de l'altar, d'on es van desprenen pedres. Properament ja està prevista una obra de consolidació. A més, en aquest moment es treballa en la sustitució de la instal·lació elèctrica i la dotació de nova il·luminació a la nau central i una capella.

La part de l'altar darrere l'absis és el sector on es treballarà després que en més d'una ocasió s'hagin desprès fragments de pedra. Per consolidar-lo i per evitar que ningú pugui prendre mal és una de les actuacions que s'esperen abordar d'una manera imminent. Es treballa en el projecte que s'ha de tramitar a través de Cultura.

En el que ja s'està treballant és en les obres de modernització de la instal·lació elèctrica i instal·lant nova il·luminació a la nau central i a la capella de la Sang. Els treballs tenen un cost de 95.000 euros i s'espera que estiguin enllestits el mes de desembre.

Les instal·lacions elèctriques del temple són antigues, no compleixen les normatives actuals i estan obsoletes. L'arquitecte tècnic ha explicat que estava totalment desfasada i s'està substituint. Les tasques requereixen buscar la manera de ser el menys perceptible possible perquè el temple no compta amb falsos sostres ni tampoc s'hi poden fer regates per fer passar els fils. L'alçada dels sostres obliga a treballar amb maquinària pesada que no pot passar per part del temple, per exemple, per la zona on hi ha tombes. Tot i això, alguna peça del terra s'ha malmès i s'haurà de reparar.

A banda de la instal·lació, s'està posant nova il·luminació. S'estan col·locant focus als capitells de les voltes, de les columnes que enfoquen les claus de volta. Els focus reflexen el sostre, rebota i il·luminen cap avall. Permeten donar més rellevància a les claus de volta, remarca l'arquitecte, que passen una mica desapercebudes si no s'il·luminen. Al projecte inicial s'hi ha afegit la voluntat de mantenir làmpades al sostre que permetin millorar la il·luminació als que es troben a baix, per exemple, per llegir. Aquesta ha estat una petició de Cultura i s'està estudiant. Les actuals són de fusta. Els treballs de millora de la il·luminació han estat finançats a través d'una ajuda de la companyia Endesa, de la Diputació de Girona i de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries. El cost total és de 90.000 euros.

La il·luminació artística s'emmarca en el conveni de col·laboració firmat entre la Fundació Endesa i la Conferència Episcopal Espanyola l'any 2012, amb una vigència quinquennal (2012-2016).

El temple castelloní requereix moltes més intervencions d'un conjunt de deficiències importants que es van evidenciar en un estudi elaborat el 2003. Amb la implicació de diferents administracions es va fer un primer pas consolidant el campanar però queden pendents moltes altres parts del temple com el campanar petit o els arcvotants. El conjunt d'obres es calcula que tenen un cost de dos milions d'euros. De moment se n'han invertit 300.000 en la restauració del campanar, que es va considerar l'actuació més urgent.

La basílica de Castelló és un edifici gòtic del segle XIII-XIV, amb elements romànics, que se situa al cor de l'antic comptat d'Empúries. És coneguda com la catedral de l'Empordà.