La macrobatuda contra el tràfic de dones portada a terme la matinada del passat 24 d'octubre per uns 200 agents a onze prostíbuls de l'Alt Empordà s'ha saldat finalment amb 37 detinguts i 363 víctimes potencials, segons informa avui la Policia Nacional.

L'operació, que es va iniciar de matinada i es va prolongar durant hores, la van dur a terme uns 200 agents de la Unitat contra les Xarxes d'Immigració i Falsedat Documental (UCRIF) de la Policia Nacional, ha acabat amb 37 persones detingudes com a presumptes autores de delictes de tracta d'éssers humans, prostitució i contra els drets dels treballadors.

En el marc de l'operació "Dignitat" es van inspeccionar onze clubs de cites de Roses, Figueres i la Jonquera (Alt Empordà), i es va identificar 363 víctimes potencials de tracta. A més, dues dones van ser alliberades dels seus proxenetes i acollides per una ONG especialitzada.

Més de deu mesos d'investigacions, dirigides pel Fiscal en Cap de Girona, van culminar amb un operatiu en el qual van participar més de 200 policies, que van comptar amb la col·laboració de dotze inspectors de treball i de personal especialitzat d'ONG de suport a les víctimes de tracta.

Els especialistes policials en la lluita contra l'explotació sexual de dones van centrar les seves investigacions en les organitzacions i grups dedicats a l'explotació sexual de dones de diferents nacionalitats, principalment romaneses, que operaven en diferents clubs de cites després d'observar indicis que apuntaven a les condicions costoses, desproporcionades o abusives a les quals eren sotmeses les víctimes, aprofitant la seva situació de vulnerabilitat personal o econòmica.

Aquesta actuació policial es va estendre a més a totes aquelles persones que protegeixen i emparen aquestes organitzacions beneficiant-se econòmicament de les seves víctimes, a les quals acullen als seus locals de contactes sense concedir-los cap dret laboral o social, incorrent sistemàticament en un delicte contra els drets dels treballadors.

Un cop marcats els objectius es va procedir a la inspecció dels locals i, amb el suport dels inspectors de treball, es va entrevistar de forma individualitzada les dones que hi havia als clubs per identificar les víctimes de tracta i explotació sexual, així com l'existència d'altres conductes delictives.

Després de les seves declaracions, es va poder identificar els propietaris o encarregats dels locals de contactes que presumptament s'estarien beneficiant econòmicament de les dones, així com els que les mantenien en els locals sense garantir els seus drets laborals o socials.

Com a conseqüència d'aquestes actuacions, es va detenir un total de 26 persones i es va identificar 363 víctimes potencials de tracta.

També des del començament de les investigacions i fins a la fase final de l'operatiu desplegat el cap de setmana passat, la Policia Nacional ha realitzat onze detencions més en el marc de l'operació "Dignitat" i ha alliberat dos joves de nacionalitat romanesa, que van ser acollides per una ONG especialitzada.

De forma paral·lela al dispositiu de control sobre els onze clubs de cites s'ha desenvolupat una altra actuació dirigida a identificar potencials víctimes de tracta en situació de risc d'explotació, en aquest cas entre les dones que estaven exercint la prostitució a les vies públiques, carreteres, glorietes i rotondes de la N-II de les mateixes localitats on eren els clubs inspeccionats.

Els agents han detectat així 33 víctimes potencials més de tracta, a les quals s'ha informat dels beneficis a què poden acollir-se d'acord amb el que preveu la llei de protecció a les víctimes de delictes violents i contra la llibertat sexual i la Llei d'Estrangeria.