L'equip de Govern de Figueres (CiU i PSC) porta dijous al ple la compra del polèmic local del carrer Sant Pau, que des de fa cinc anys està llogat i buit. Fa mesos que l'Ajuntament accelera els tràmits per donar un ús a aquest equipament. Tant és així que a principis d'aquest mes es van aprovar també les obres d'acondicionament (amb una dotació pressupostària de 300.000 euros) sense que encara s'hagués executat l'adquisició de l'espai. Tot plegat arriba després que el mes de juliol un jutjat de Figueres incoés diligències i encarregués un informe a la unitat de delictes econòmics de la Guàrdia Civil per determinr si hi havia indicis d'un presumpte delicte de malversació de fons públics per imputar o no a l'exalcalde i ara conseller, Santi Vila, i l'alcaldessa, Marta Felip. La previsió és que el Govern compti amb el suport d'un regidor del PP, el partit que precisament va portar a Antifrau el cas.

El lloguer del local ha estat polèmic des dels seus inicis després que al 2010 Vila impulsés el concurs que va guanyar l'empresa vinculada a la família Miquel. El local s'havia de destinar a oficines municipals però mai va arribar a tenir aquest ús. Ni aquest ni cap altre. Després d'anys i d'anuncis d'intents de permuta i d'unificació dels serveis socials comarcals, fa uns mesos Felip va anunciar que l'ús definitiu que se li donaria seria el Centre de Distribució d'Aliments i els seus Serveis Socials.

En total, aprovarà pagar el preu de taxació de 620.735,55 euros, gairebé la meitat del que establia el contracte de lloguer amb opció a compra. D'aquests diners es descomptaran, tal i com s'estableix al dictamen, els 219.839,05 abonats en concepte d'opció compra (tot i que ja se n'han pagat més de 300.000 des de l'octubre de 2010) i els 200.000 euros que hi havia de partida pressupostària per aquest any. El ple també contempla el compromís d'incloure'n 200.896,5 més al pressupost del 2016. A banda d'això, es destinaran 300.000 euros més a obres de condicionament d'una part del local per a tirar endavant el projecte.

L'oposició, crítica

L'oposició s'ha mostrat molt crítica amb aquest assumpte i la previsió és que tots els grups hi votin en contra. Qui més beligerant s'hi ha mostrat sempre, però, ha estat el PP. La seva portaveu, Mª Àngels Olmedo, va ser qui va portar el cas a Antifrau. És precisament arran de la seva denúncia que la Fiscalia va instar al jutjat de Figueres a obrir investigació. Malgrat això i en plena fractura del partit a la ciutat, l'altre regidor popular té previst votar-hi a favor encara que el seu suport, en principi, no seria ni tant sols necessari per tirar-ho endavant. I és que al ple hi faltarà un regidor d'ERC després de la renúncia d'Albert Testart. Per tant, hi haurà 20 edils, 10 dels quals formen part del Govern. Això permetria aprovar-ho amb el vot de qualitat de l'alcaldessa. Borrego també va donar suport a l'aprovació dels sous i les dedicacions en virtut d'un acord amb el Govern amb el que Olmedo va trencar.