L'Ajuntament de Figueres va posar en marxa ahir una actuació al bloc ocupat des de fa anys al carrer Mandri, 16, al barri de Sant Joan per acabar amb el frau elèctric, d'aigua i gas i l'ocupació il·legal. L'objectiu és regularitzar la situació a l'edifici que actualment és propietat del Banc Sabadell i que els habitatges siguin per a lloguer social. L'operatiu es mantindrà els dies que calgui per resoldre la situació. S'han tallat connexions, instal·lat una porta blindada i vigilància per aturar nous fraus.

Un perímetre policial de cinc metres amb 16 agents de la Guàrdia Urbana i 20 dels Mossos d'Esquadra va garantir ahir des de les vuit del matí que els operaris de les companyies de llum, aigua i gas poguessin treballar a l'edifici, de 24 habitatges, per controlar el frau i restablir la normalitat després de detectar que el frau era generalitzat i que hi havia una situació de molt de risc que ha obligat a actuar. Els contadors de llum es troben al soterrani i «independentment que totes les portes estaven vandalitzades, tots els quadres estaven puntejats de manera molt precària i hi havia filtracions d'aigua». Ho explica l'inspector de la Guàrdia Urbana Josep Maria Riera que hi havia fins a dos dits d'aigua i tenint en compte que hi ha connexions elèctriques suposa un perill.

Es va muntar l'operatiu que primer de tot pretén garantir que els operaris tant de l'aigua, llum i gas puguin treballar i evitar que es repeteixin les situacions de frau. Des de les vuit del matí es va començar a treballar. Es va netejar l'aigua i deixalles acumulades al garatge de l'edifici; i van tallar les connexions il·legals d'aigua i llum. Per evitar noves connexions, s'han instal·lat quatre alarmes de seguretat independents per detectar intents de manipulació de contadors i s'ha tapiat l'entrada del garatge on es troben els comptadors. També s'ha instal·lat una porta de seguretat a l'entrada de l'edifici i la contractació de quatre agents de seguretat privada.

Les actuacions les ha pagat la propietat, el Banc de Sabadell, i formen part de les mesures per regularitzar definitivament la situació. L'alcaldessa, Marta Felip, ha explicat que dels 24 pisos de què disposa el bloc, a 19 hi ha ocupants habitualment i 5 amb indicis d'ocupació sense identificació dels ocupants. D'aquests, només sis tenen una situació regularitzada. La resta, alguns asseguren que tenien un lloguer amb l'antiga propietària, l'agència Galip, que va fer fallida, i la intenció és regularitzar-ho amb l'actual, que és Banc Sabadell. La majoria són ocupacions il·legals. Tot i que primer es vol resoldre la problemàtica del frau i la situació de risc per a les persones, l'objectiu final és que marxin tots els que l'ocupen il·legalment i una vegada l'edifici estigui en condicions es puguin llogar els pisos amb un lloguer social. Perquè això sigui així, el regidor de Seguretat, Pere Casellas, ha informat que de cares a l'any vinent es treballa per establir un conveni amb el nou propietari, Banc Sabadell, i un conveni amb una fundació sense ànim de lucre, la Fundació Sergi, serveixi perquè pugui gestionar els pisos per a la gent que ho necessita. Però adverteix que «els que ho necessiten, els més dèbils, no els que donen una coça a la porta».

La problemàtica del bloc del carrer Mandri no és nova. Es va construir el 2007, inicialment per atendre necessitats socials gestionat per una ONG, però la iniciativa va fracassar i el bloc es va banalitzar. Des de llavors han remarcat que hi ha hagut una ocupació gradual per part de gent vinguda de fora de la ciutat i l'edifici i el seu entorn s'ha anat degradant converint-se en un focus de conflicte per tot el barri. Actes de vandalisme, incivisme, brutícia i delinqüència «fins al punt de convertir-se en un perill per a les persones». L'alcaldessa ha remarcat que «no podem permetre que aquest bloc segueixi degradant el barri i creant conflictes amb els veïns, en comptes de destinar-se a lloguer social per atendres les necessitats reals de Figueres».

L'inspector de l'Àrea Bàsica de Figueres, Alfons Sanchez, ha posat de manifest que hi «hem fet diverses actuacions i hem trobat habitatges que es dedicaven al cultiu de marihuana», tot i que no s'ha pogut imputar ningú. Guàrdia Urbana i Mossos tenen planificat un seguit de serveis per garantir la seguretat els dies que sigui necessari.

Actuacions arreu de la ciutat

Figueres ha actuat en els darrers mesos en diverses ocupacions massives com el carrer Alberes. Mesures similars a les preses a Sant Joan han acabat amb els ocupants marxant voluntàriament. Aquí s'espera que passi el mateix. No es farà fora ningú, marxaran voluntàriament o per manament judicial, van remarcar.