Els veïns del bloc ocupat del carrer Ramon Mandri de Figueres asseguren que volen regularitzar la seva situació, posar comptadors i pagar un lloguer social. Només cinc de les 24 famílies tenen contracte de lloguer, tot i que van deixar de pagar quotes quan la promotora va fer fallida. La majoria són joves amb nens petits i asseguren que la situació és insostenible perquè ja porten més de 24 hores sense llum i aigua. A més, afirmen que se senten "enganyats" per l'ajuntament perquè els van fer signar uns papers la setmana passada dient-los que volien arreglar el bloc i, en canvi, s'han trobat que els han tallat "de cop" els subministraments. Aquest matí han fet pancartes en contra de l'alcaldessa.

Les 24 famílies que viuen il·legalment al bloc del número 16 del carrer Ramon Mandri de Figueres -al barri de Sant Joan- ja fa més de 24 hores que estan sense llum ni aigua. Els responsables de les empreses subministradores van personar-se dilluns -enmig d'un fort dispositiu policial format per més de 30 agents- per desmantellar totes les connexions il·legals que havien fet ells mateixos.

L'ajuntament va argumentar l'operació per qüestions de seguretat ja que, entre d'altres, el pàrquing on hi havia tots el cablejat estava ple d'aigua i temien que en qualsevol moment la instal·lació feta pels veïns pogués fallar i hi hagués una desgràcia. Als 24 pisos del bloc hi viuen famílies, 19 d'elles han ocupat directament els immobles i només cinc tenen contracte.

Aquest és el cas d'en Juan Casamiquela, que viu al bloc des del 2008 i que ha vist com els seus quatre fills naixien en aquesta casa. Segons reconeix, fa un any i mig va deixar de pagar les quotes de lloguer. Segons explicat, des de la immobiliària li van dir que la promotora havia fet fallida i que podia quedar-se al pis fins que ningú li reclamés.

Aquest matí, tant ell com d'altres famílies que sí que tenen lloguer, han anat a la companyia elèctrica per demanar que els posin el comptador. La seva sorpresa ha estat quan els han retornat els diners perquè, segons un escrit, per ordre de la guàrdia urbana i de l'ajuntament, no els poden donar d'alta. "He hagut de comprar un grup electrogen i un fogonet per escalfar l'aigua dels biberons del meu fill petit que només té cinc mesos", lamenta.

A l'espera d'un informe tècnic

Fonts de l'ajuntament han explicat que cal que els tècnics d'Endesa i de Fisersa -empreses subministradores de llum i aigua, respectivament- elaborin un informe favorable abans que es permeti a cap veí connectar-se legalment als subministraments. Durant els anys d'ocupació del bloc, els veïns han fet les seves propis connexions i cal, per tant, revisar l'estat del bloc abans de poder posar els comptadors legals.

"Nosaltres el que demanem és una mica de pietat, que s'imaginin com ens sentim amb els nens petits a casa i sense llum ni aigua", ha lamentat en Juan Ramon Arenas, que també viu al bloc des del 2009 i que hi va entrar amb un contracte de lloguer que exhibeix en tot moment. Segons assegura, la seva voluntat és la de regularitzar la situació pagar el que calgui i quedar-se al pis. De fet, tant ell com en Juan Casamiquela ja han fet aquest matí l'abonament de quasi 300 euros a l'empresa d'aigües per tal que els pugui posar el comptador.

A més, asseguren que se senten "enganyats" per l'ajuntament. Segons la seva versió, quan la setmana passada els van venir a notificar l'actuació, els agents de la guàrdia urbana els van fer signar sense lliurar-los abans els papers. "Ens deien que ens vindrien a arreglar el bloc, però no ens deixaven veure l'escrit", ha criticat Arenas. Llavors, per sorpresa dels veïns, es van trobar que el que volien fer era tallar-los els subministres.

Pancartes i crits d'indignació

Aquest matí les dones del bloc han decidit fer pancartes on criticaven la gestió de l'alcaldessa, Marta Felip, i demanaven que se'ls tornés a restablir el subministrament de llum i aigua. Amb crits en contra de l'alcaldessa, s'han manifestat fins arribar a les portes de l'ajuntament.

Aquesta tarda està prevista una reunió al centre cívic del barri on es vol explicar als veïns com està la situació. Fonts municipals han explicat que l'objectiu és restablir els subministraments de manera legal i segura per als veïns.

A banda de la vigilància privada, es manté la presència policial al barri per evitar aldarulls.