Els militars de la base de Sant Climent han demanat disculpes i han qualificat de fet «gravíssim» la caiguda de morters en propietats privades fora del camp de tir. Prendran mesures amb el tancament de la zona de caiguda de projectils del camp de tir, que es retirarà un quilòmetre. És el compromís que han arrancat els alcaldes d'Espolla i Sant Climent, Carles Lagresa i Olga Carbonell, després d'una reunió ahir amb el coronel de la base de Sant Climent, Rafael Morenza. Els militars han admès la gravetat dels fets ocorreguts a Espolla, on han caigut més d'una desena de granades de morter fora del camp de tir i a pocs metres d'un mas.

«Són molt conscients que aquests fets posen en perill real i concret la integritat física de les persones». Ho explicava Carbonell, que ha posat de manifest que tenen ordres directes del tinent general de la regió militar de prendre mesures de forma urgent per a l'any vinent.

La primera mesura és «retractar la zona de tir un quilòmetre cap a la part nord-oest». Justament els alcaldes li havien manifestat el malestar perquè disposen de 1.300 hectàrees de terreny del camp de tir entre Espolla, Cantallops i Sant Climent i no els semblava lògic que es fessin les pràctiques tan al límit. En segon lloc, s'han compromès a tancar físicament la zona de caiguda de projectils i que, a més, «hi haurà continus controls de tot el perímetre» mentre es facin pràctiques. També han demanat un estudi per saber què va causar l'error de trajectòria i informaran dels resultats als ajuntaments.

La tercera mesura presa suposarà l'eliminació de la munició dispersa en terrenys de particulars. Carbonell ha explicat que han fet la petició als ajuntaments perquè contactin amb els propietaris per demanar permís per accedir a les finques. Les unitats especialitzades, els Tedax, retirarien o farien explotar tots els artefactes. Segons l'alcaldessa, els consta que n'hi ?podria haver de finals dels anys 70.

Un dels propietaris afectats, Joan Carles Torres, del veïnat de Vilartolí, a Sant Climent, va recordar ahir als alcaldes que el 2013, després de patir un incident en passar-li munició molt a prop, els militars ja es van comprometre a una sèrie de mesures que no s'han complert. Carbonell i Lagresa han garantit que «es farà seguiment». A més, com que està previst un relleu de l'actual coronel de la base en dos o tres mesos, es farà una propera reunió amb el nou comandament.

Des d'Espolla, Carles Lagresa va anar més enllà de demanar mesures i els va transmetre la petició que es clausuri definitivament el camp de tir. El coronel va dir que transmetria la petició a instàncies superiors, però també se'ls va recordar que el camp de tir l'utilitzen no només militars sinó agents de diferents cossos policials, com Mossos d'Esquadra o Policia Nacional. Els alcaldes estan satisfets, fet moment, amb la resposta per part dels responsables. Segons remarcaven, el coronel va qualificar de «gravíssim» que els morters no caiguessin al punt esperat. No només es van disculpar amb els alcaldes, sinó també amb la propietària del mas dels Vilars, al voltant del qual van caure les granades de morter. Dijous encara en van localitzar una de nova, que es trobava a tan sols 105 metres de la vivenda, que és molt a prop dels límits del camp de tir. A banda d'aquests fets, els militars que feien pràctiques, de Pamplona, es van emportar el gos d'un veí i des de la base s'han compromès a retornar-lo als propietaris.

Accés per als caçadors

Les mesures resoldran una altra problemàtica a la zona. Els caçadors podran accedir a caçar senglar als terrenys del vedat dins l'àrea del camp perquè es tancarà la de caiguda de projectils.