Assemblea per Vilajuïga està disposada a frenar la pujada de l'IBI prevista pel govern (ERC i Junts per Vilajuïga) que suposa doblar el rebut als veïns. La mesura desesperada per intentar obtenir diners davant una greu situació econòmica la qualifiquen de "covarda" i "simple". L'oposició, que a més va ser la llista més votada, ha donat eines als veïns per presentar al·legacions i, a més, posa sobre la taula alternatives.

Els veïns van ser convocats ahir a mitja tarda a una reunió davant el malestar que han generat les instencions del govern, que ja ha aprovat inicialment la modificació de les ordenances. Hi ha una rebaixa del valor cadastral de les finques, una possibilitat que permetia el govern als pobles on s'ha actualitzat molt recentment, però alhora hi ha una pujada del gravamen del 0,4 a l'1. El portaveu d'AV, Xavi Llorente, exemplifica que això suposa que una finca valorada en 100.000 euros passarà està valorada en 78.000. Però a l'hora de pagar, si fins ara pagava 400 euros, ara en pagarà 780. "Això és gairebé el doble", lamenta, uns diners que està convençut que molts veïns no podran assumir.

L'Ajuntament està endeutat, segons el govern, al 144% i no compleix cap llei d'estabilitat pressupostària. A més, el principal problema l'atribueixen a unes obres que es van fer a finals de legislatura d'adequació i millora del centre urbà. Estaven subvencionades amb fons europeus Feder en un 80%. Una de les condicions per rebre l'ajuda, diu Llorente, és que el 31 de desembre s'ha d'haver pagat una part, 300.000 euros, i "no hi ha un duro". Per això el govern durant el ple va justificar l'increment, per la necessitat de pagar una obra. Si no s'abonessin els diners perdrien la subvenció. "Com que no hem fet els deures, de cop, a un mes vista, no tenim altra solució que doblar l'IBI". El govern pretén amb els números previstos per al 2016 obtenir una pòlissa que els permeti obtenir els diners.

Assemblea per Vilajuïga va posar sobre la taula que hi ha altres alternatives, com recórrer a l'administració superior amb organismes com l'Institut Català de Finances, o a Governació, per sortir del forat. En tot cas, lamenten que no se'ls va informar fins a última hora.

A la reunió celebrada ahir amb el títol "Per què ens hi oposem? Què podem fer?" es van posar sobre la taula totes aquestes qüestions i tant ahir com avui a una taula informativa es facilita una proposta d'al·legació per frenar la propera aprovació definitiva.