L'administrador i l'apoderada de la residència Catalunya de Figueres -Carlos Luís Casabón i Ana Requesens- van haver de passar ahir per l'Audiència Provincial de Girona en estar acusats d'estafar un ancià incapacitat durant els anys 2008 i 2009. S'enfronten a una pena de tres anys i mig de presó per presumptament aprofitar-se de l'estat de la víctima per fer moviments bancaris del seu compte, utilitzar les propietats que aquest tenia a Ordis, carregar despeses personals als comptes de l'ancià i convertir-se en beneficiaris d'una pòlissa de vdia de 69.000 euros. Les defenses neguen que s'hagi produït cap delicte.

L'home va ingressar al geriàtric el 17 de gener de 2008 per recomanació del metge que el va atendre després de patir un ictus. Els acusats asseguren que l'home era completament autònom, que en tot moment van actuar per voluntat seva en tot el que van fer i que «odiava la seva família». Una versió que difereix notòriament de l'oferta per les nebodes de l'home, que manifesten com es van aprofitar d'ell per «manipular-lo», posar-lo en contra seva i gaudir de les seves propietats i els seus diners. El cas es va destapar quan les nebodes van aconseguir que un jutjat declarés incapacitat l'ancià i nomenés les nebodes tutores legals, de manera que van poder accedir als comptes i van adonar-se de l'estafa.

Tant el ministeri públic com l'acusació particular sostenen que els acusats van acompanyar l'ancià al banc el 23 de maig de 2008 per fer que traspassés 124.000 euros d'un número de compte a quatre llibretes diferents d'una altra entiat bancària al temps que el feien contractar una pòlissa d'una assegurança de vida que entregava 69.000 euros a favor de Casabón. Aquest nega que n'estigués al corrent aleshores -una persona pot ser beneficiària d'una pòlissa sense que ho sàpiga, segons va explicar la directora del banc- i va assegurar que es tractava d'una mostra de gratitud de l'home.

Aquesta no és l'única qüestió econòmica. El fiscal, Rafael Sousa, també sosté que es van posar d'acord per utilitzar els comptes de l'ancià per fer cobrir les despeses d'obres i mudances i van acabar retirant 4.200 euros en metàl·lic d'una de les llibretes bancàries quan l'home ja havia sigut declarat incapacitat per una sentència judicial.

Les denunciants van explicar al tribunal com van comprovar que Casabón feia un ús particular de les propietats que l'home tenia a Ordis. «Era a casa del meu tiet i quan ens va veure ens va tancar la porta als nassos», va relatar una de les nebodes. L'altra va precisar que a ?l'interior s'estava celebrant una festa perquè hi havia música i més gent.

La versió dels acusats

Els processats asseguren que l'home tenia plenes facultats mentals i prenia per si sol les decisions financeres que li eren més convenients. Admeten que l'havien acompanyat al banc, al metge i a les seves propietats d'Ordis però només quan aquest els ho demanava.

Casabón, per exemple, assegura que a banda de la seva feina al geriàtric anava a casa de l'ancià per donar de menjar a les gallines, passejar el gos i cuidar-li el jardí. Encara que li va fer signar uns poders, «que no vaig fer servir mai» per gestionar els seus assumptes si ell es trobava impedit.

Requesens, per la seva banda, va admetre haver tret 4.200 euros del banc en metàl·lic indicant que ho va fer perquè la família de l'ancià havia indicat que se l'enduria a una altra residència i d'aquesta manera es cobrava la mensualitat del geriàtric i altres despeses per si un cas la família acabava no abonant-li.