Un operatiu contra el frau elèctric ahir al matí al barri de Sant Joan de Figueres va acabar amb quatre infraccions detectades (dos no tenien ni contracte i dos més en tenien amb el comptador manipulat). En un dels habitatges, a més, es van trobar 135 plantes de marihuana en una habitació i en dues més hi tenien plantes ja tallades. El dispositiu, en el qual van participar una cinquantena de Mossos, una dotzena d'efectius de la Guàrdia Urbana i sis tècnics d'Endesa, va inspeccionar 49 habitatges i es va produir just l'endemà que l'alcaldessa, Marta Felip, exigís a la companyia elèctrica actuacions per evitar els talls que els veïns del Culubret i Sant Joan pateixen diàriament des de fa setmanes. Des d'Endesa reiteren que des del 2012 s'han invertit 65.000 euros en aquesta zona i que s'ha detectat que, per exemple, els quatre infractors consumien un terç del consum de la potència de la línia, amb la qual cosa consideren una evidència que les interrupcions es deuen a la sobrecàrrega.

L'operatiu arriba després que Felip assegurés dilluns que encara que són conscients que hi ha infractors, consideren que la línia està deteriorada o no reuneix les condicions per abastir tot un barri. De fet, si ens fixéssim en les dades obtingudes ahir en una petita part només es van trobar quatre llars que tenien la llum punxada o el comptador manipulat.

"El frau és l'unic motiu"

Malgrat això, Endesa diu que només aquests quatre consumien una tercera part de la potència de la línia. Una dada que no faria més que constatar, al seu entendre, el que mantenen: que el motiu dels talls en el subministrament es deu a la sobrecàrrega i que, si es decidís augmentar-ne la capacitat, no es faria més que augmentar el problema perquè s'hi podrien produir més fraus. "El que calen són més inspeccions, no més inversió. La xarxa actual és més que suficient per abastir aquest i altres barris de la ciutat. Així ho vam traslladar ahir en una reunió amb l'Ajuntament, que ho va entendre perfectament", asseguren.

Per la seva banda, l'inspector i cap de l'ABP de Figueres, Alfons Sánchez, va explicar ahir que tenen sospites fonamentades que encara hi hauria més cultius de marihuana i que ahir es van imputar els inquilinis de l'habitatge on es va trobar la plantació. Pel que fa a la línia elèctrica, va dir que "segons els operaris, aquest sector té capacitat per suportar una intensitat de 200 ampers, quan les demandes que han provocat els talls de fluid han arribat a puntes de fins a 400 ampers". A més, va afegir, "hem de tenir en compte que cada làmpara que s'utilitza en una plantació consumeix entre 3 i 5 ampers amb la qual cosa només un domicili amb una desena ja pot comportar talls en el subministrament". Amb tot Sánchez va dir que els dispositius es mantindran.

Els veïns, farts de la situació

Els veïns n'estan tips però prefereixen no identificar-se per evitar possibles represàlies. "La setmana passada va ser cada dia i en dos d'ells, tota la nit sense llum. Amb la fred que feia", explica un d'ells. Recorda que al barri, on hi ha gent que hi viu des de fa més de 40 anys, hi ha moltes persones grans però també "mainada" i gent malalta que necessita aparells elèctrics per dormir. "Estem desesperats i ens sentim desatesos. Evidentment, aquí tenim ara a les forces públiques que volen fer coses però nosaltres volem veure les coses acabades perquè ara cada dos per tres són aquí però a la que se'n van l'endemà tornem a estar igual", insisteix.

Precisament van ser les queixes veïnals les que van motivar el fort desplegament policial, que des d'ahir al matí i fins al migdia va blindar amb furgons dels ARRO els principals carrers del barri. També agents de l'ABP de Figueres i de la Guàrdia Urbana treballaven per garantir que els operaris de la companyia poguessin inspeccionar la cinquantena de cases previstes en aquesta primera intervenció de les múltiples que es preveuen fer.