La Guàrdia Urbana i tècnics d'Endesa van organitzar ahir al matí un nou dispostiu, el tercer que es fa aquesta setmana, contra el frau elèctric a la zona oest de Figueres. En total, es van inspeccionar una setantena d'habitatges del barri del Culubret, on es van detectar 7 domicilis que tenien la llum punxada i un on es van localitzar 250 plantes de marihuana i 130 grams de cabdells trinxats i preparats per a la venda. L'Ajuntament manté que les actuacions es mantindran per fins que es restauri la situació. De fet, dimecres van haver de fer una nova actuació per a desconnectar de nou els infractors enxampats dimarts que havien tornat a punxar la xarxa. Malgrat això, des que dimarts es van fer les primeres intevencions no tenen constància que se n'hagin produït més.

No s'aturaran mentre la situació continuï. Així ho ha acordat l'Ajuntament amb la companyia Endesa després que es fes el primer dispositiu conjunt entre Urbana, Mossos i tècnics on es van detectar només quatre fraus (un d'ells amb 135 plantes de marihuana) però que tots junts consumien un terç de la potència total de la línia del barri. Unes dades que, segons Endesa, no fan més que constatar -al contrari del que havia manifestat l'alcaldessa, Marta Felip atribuint-los falta de manteniment- que el problema són els infractors i que el que calen són més operatius i no més inversió. De fet, la companyia va manifestar-los que des del 2012 han invertit en aquesta zona 65.000 euros. Malgrat la intervenció del matí de dimarts, però, molts dels infractors s'havien tornat a connectar a la llum la mateixa tarda. Per això, dimecres al matí se'n va fer una altra de "reforç" per desconnectar els que havien tornat a fer-ho.

En el dispositiu d'ahir, que es va allargar durant gran part del matí, es van inspeccionar una setantena d'habitatges del Culubret. Set d'ells tenien la llum punxada i en un hi havia més de 200 plantes de marihuana i cabdells preparats per vendre.

Justament les làmpades que van servir pel cultiu són un dels aparells elèctrics que més subministrament necessiten. L'inspector, Alfons Sánchez, ja va dir dimarts que una sola casa amb desenes de làmpades podria causar un tall elèctric tenint en compte que la capacitat de la línia es troba al voltant dels 200 ampers.

Els veïns, tips de la situació, han patit durant les darreres setmanes talls en el subministrament gairebé diaris i la setmana passada van arribar a passar nits senceres sense llum. L'alcaldessa va manifestar dilluns que era conscient del frau que es produïa a la zona i que repuntava quan començava el fred però va reclamar a la companyia que analitzés la línia per saber si ho tenia tot correcte, tot exigint-li actuacions per solucionar la problemàtica.

A la trobada que es va produir dimarts mateix, però, Endesa va posar les dades sobre la taula assegurant que la línia és l'adequada, que s'hi ha invertit en els darrers anys i que els fraus que s'hi produeixen són d'un volum desmesurat. Més inversió suposaria, al seu entendre, un increment dels infractors.