Un grup de contribuents de Figueres ha decidit tirar endavant una associació per defensar els seus interessos arran de la revisió cadastral que l'Estat a dut a terme a la ciutat i que afectaria entre 2.000 i 3.000 persones. Acusen l'Ajuntament d'haver-se convertit en una "maquinària recaptadora sense ànima" mentre el govern municipal assegura que són conscients de la poblemàtica i que ajudaran en la mesura del possible "sense interessos" a fraccionar les liquidacions dels quatre anys retroactius que afecten l'actuació.

En un comunicat expliquen que els contribuents es veuen afectats per aquesta situació però que també en els darrers anys hi ha hagut increments en els valors cadastrals, a banda dels de l'IPC anual. "Per part de l'Ajuntament aquest fet representa un gran increment del Valor Cadastral del conjunt del municipi que només s'ha vist compensat per una petita reducció del tipus impositiu. El resultat és un increment molt important dels ingressos a recaptar de l'IBI (padró anual més els endarreriments) per l'Ajuntament i a pagar per part dels contribuents", afirmen.

L'Ajuntament, de fet, va notificar entre el mes passat i aquest el pagament retroactiu dels increments de l'exercici 2012 i la previsió, diuen, passa per després exigir la del 2013, 2014 i 2015. "El contribuent veu, passivament, que mentre els ingressos familiars cada vegada són inferiors, la pressió fiscal s'incrementa fins a límits quasi confiscatoris, sense que els seus dirigents apliquin cap o insuficients mesures d'estalvi dels recursos municipals", insisteixen. Per tot això, animen els afectats a dirigir-se a la seu social de l'entitat, al carrer Blanc de Figueres (2, entresòl B).

Una mesura estatal

L'alcaldessa, Marta Felip, per la seva banda, va assegurar precisament al ple de dijous, a preguntes d'ERC, que "malauradament s'estan fent les liquidacions d'aquest any però la revisió implica també la de quatre anys anteriors. Procurarem minimitzar-ne l'impacte. Hem procurat no cobrar-ho tot de cop amb fraccionaments sense interessos". Amb tot, recorden que es tracta d'una mesura que ve imposada per l'Estat i que s'ha dut a terme en diverses localitats catalanes.