La Generalitat no ha estat capaç en dos anys de tancar la tramitació per retirar la gestió dels canals d'Empuriabrava a la concessionària, en la part dels terrenys públics, i que ho assumeixi l'Ajuntament de Castelló d'Empúries. Fa just dos anys es va signar un acord per fer-ho possible i s'anunciava que en dues setmanes, el gener de 2014, es faria el canvi. Des de llavors, a cada interpel.lació pels retards s'ha al·legat problemes burocràtics mentre la concessionària s'ha refermat en que tenen concessió fins al 2030. L'alcaldessa, Assumpció Brossa, confirma que l'Ajuntament és cridat a participar a reunions amb la Generalitat per parlar de condicions del futur acord que es continua negociant.

El març de 2013 es va anunciar "un canvi de model històric en la gestió" i l'alcalde del moment, Xavier Sanllehí, apuntava que "n'assumim la responsabilitat i no ens fa cap por". Ho deia en un acte acompanyat del secretari de Mobilitat, Ricard Font, del Departament de Territori i Sosteniblitat amb qui l'Ajuntament va signar un acord que era el primer pas de la nova etapa en la qual la Generalitat delegava les funcions de manteniment, neteja i vigilància dels canals a l'ajuntament. Per Castelló, recuperar els canals és recuperar un dels peatges. L'exalcalde manifestava a Diari de Girona que "tres grans negocis, canals, aigua i platja, se'ls van repartir els tres promotors que es van quedar el pastís". Des de llavors que lluiten perquè tornin al municipi. L'anunci ho feia preveure imminent. Però en el procés hi ha un tercer, la concessionària, que no està disposada a cedir terrenys tan fàcilment. Ricard Font va informar que l'acord havia estat a tres bandes i que, per tant, Port d'Empuriabrava S.A, estaria d'acord o acceptaria el canvi. Poc després fonts de la concessionària ho negaven taxativament i des de llavors han mantingut el discurs. Afirmen que tenen plena i exclusiva competència de gestió del manteniment i vigilància de la marina. Per tant, no tindrien intenció de cedir cap competència.

Territori, al qual Diari de Girona ha preguntat i de moment encara no ha obtingut resposta, no ha admès mai que s'hagi aturat el procés ni que la possible demanda per part de la concessionària i la possibilitat que hagin de pagar indemnitzacions per retirar-los part de la concessió pugui haver frenat el procés. En les reiterades ocasions en què se'ls ha preguntat pel motiu del retard, s'ha al·legat que s'hi està treballant, sense donar detalls.

La nova alcadessa admet que la negociació sembla que està sent més complicada del previst inicialment però que no s'ha aturat. "L'acord sembla imminent, però les dues parts encara s'han de posar d'acord", diu Brossa, que assegura que des que és alcaldessa han participat en tres reunions amb la Generalitat on es tracten aspectes concrets del canvi de gestió dels canals de la marina d'Empuriabrava.