El govern de Vilajuïga (ERC i Junts per Vilajuïga) no rectificarà la pujada del 100% de l'IBI que demanen les 220 al·legacions perquè es considera la única solució per poder fer front al pagament d'una obra abans de finals d'any i no perdre una subvenció de 251.000 euros. L'alcaldessa, Joana Cobo, constata que la situació econòmica que el seu antecessor, Pere Trias, els ha deixat és molt dolenta. No només han de pagar aquesta obra sense tenir fons, sinó que l'endeutament està al 145%. No li han demanat explicacions perquè un dels acords del pacte amb Junts per Vilajuïga era no tenir relació amb l'anterior govern.

Els veïns han vist com se'ls doblava el rebut de l'Impost de Béns Immobles (IBI) i han respost en massa a la proposta d'Assamblea per Vilajuïga de fer pressió per aturar-ho. Un centenar de persones van presentar 220 al·legacions que Cobo lamenta que el més probable és que sigui impossible atendre-les. Pel 2016 els dos socis de govern esperen aprovar el 28 de desembre lamodificació de les ordenances amb l'increment previst. L'alcadessa apunta que per l'any vinent espera rebaixar-ho. No creu que es pugui tornar a situar al 0,4 de gravamen actual, però sí un descens. Però des que van entrar al govern un dels principals maldecaps ha estat pagar l'obra d'adequació del centre. Estava previst amb subvencions però per poder-les rebre s'ha de pagar primer i, per tant, l'alcaldessa considera que era «un caramel enverinat» que l'anterior govern els ha deixat.

L'oposició ha denunciat que hi ha irregularitats i no s'ha entregat correcament. L'alcaldessa ha explicat que tenen certificacions dels responsables municipals que diuen que està tot correcte i, davant d'això, han de pagar. Ara bé, revisaran la documentació i si detecten res que no està correcte «després reclamaré a la persona que va dir que estava tot correcte».

Cobo fa sis mesos que està al govern i ha entrat amb un equip que assegura no té res a veure amb els anteriors d'ERC que van governar de 1995 a 2015 amb Pere Trias al capdavant. Cobo diu que no li han demanat explicacions perquè «jo vaig fer un pacte amb Junts per Vilajuïga i no podia tenir cap mena de relació amb l'anterior govern, som del mateix partit, però som un partit totalment nou».