Els artistes asiàtics procedents de Corea del Nord, Mongòlia, la Xina o Taiwan centraran el cartell delFestival del Circ de Figueres en la cinquena edició. 51 dels 82 que hi participaran provenen d'aquest continent. Al festival hi haurà 22 atraccions, bona part aèries. La ciutat manté el compromís de promoure fins el 2017 el festival i el de convertir-se en la capital mundial del circ el 2018. Tot i això, de moment no s'ha concretat cap emplaçament pel macro-complex per a espectacles.Només s'ha avançat que estan en negociacions. El festival té un pressupost de 600.000 euros.

El festival se celebrarà del 25 al 29 de febrer al mateix emplaçament que l'any passat, la carpa dissenyada pels promotors i ubicada a plaça Catalunya. Després de cinc anys mantenen l'objectiu de buscar espectacles inèdits. Enguany, segons el director, Genís Matabosch, hi ha un predomini d'asiàtics, molts dels quals no havien sortit del seu estat d'origen com és el cas dels funàmbuls del National Circus of Pyongyang de Corea del Nord o els Vardanyan brothers que fins ara només havien actuat a Armènia o Rússia. D'altres procedents de Pertú, Taiwan o Armènia, actuaran per primer cop a la comarca. De les 22 atraccions, set seran aèries. El director del festival ha destacat el que porarà el National Circus of Pyongyang de Corea del nord amb un grup de funàmbuls que actua a més de nou metres d'alçda sense cap mecanisme de seguretat. «És la primera vegada que surten del seu país, és al.lucinant la precisió i la tècnica que tenen«», diu Matabosch. També destaquen les troupes -grups d'entre 4 i 17 persones- que hi haurà en set dels esptacles. A part també es podran veure altres disciplines com equilibris amb el cap, equilibris en monocicle, perxes volants, contorsions amb equilibris, acrobàcies, espectacles amb cercles, hula hoops, malabars o l'alegria i les bromes dels pallassos Paquín i & Angelo de Mèxic. «Ens ha costat molt trobar uns pallassos que poguessin fer riure a un gran ventall de persones i edats diferents. Finalment, i després de buscar-ho amb insistència, hem aconseguit portar un carablanca», ha assenyalat Matabosch. Destaquen que es va començar amb 280.000 euros de presupost i avui s'hi destinenaran 600.000 euros. Ja s'han venut el 50% de les entrades.

Un macro-complex del circ

Pel que fa a la capital mundial del circ, l'alcaldessa ha explicat que s'han començat a assentar les bases i a buscar l'espai per a acollir un macro-complex dedicat a l'univers circense i el museu. Tot i això, l'alcaldessa no ha volgut donar més detalls. «Estem treballant-hi perquè es pugui fer en el marc del 2018. Encara no s'ha decidit l'emplaçament del macro-complex, estem valorant opcions, estudiant la viabilitat », ha assenyalat. Segons Felip, hi ha «edificis i propietaris implicats».